Čtvrtek, 18. dubna 2024

Veřejná fóra Zdravých měst táhnou. Obyvatelé společně projednávají problémy měst a obcí i návrhy k řešení.

Veřejná fóra Zdravých měst táhnou. Obyvatelé společně projednávají problémy měst a obcí i návrhy k řešení.

Veřejné fórum Zdravého města je setkáním, během kterého občané definují největší problémy v dané obci a hlasováním určují 10P - desatero problémů. Výsledek je následně ještě ověřen anketou s účastí širšího okruhu občanů. Během fóra se účastníci také dozvědí, jak bylo naloženo s problémy, které vzešly z veřejného setkání v minulém roce. Setkání s veřejností se účastní nejen představitelé samosprávy, ale také zástupci neziskových organizací, škol a dalších expertů zvenčí.

Ve Zdravém městě Litoměřice se letos zúčastnilo Veřejného fóra (20. dubna) více než 200 zájemců, což je zatím rekordní počet v rámci celé ČR. Akce již má ve městě tradici, dostala se do povědomí místních občanů. Tradičně vysokou účast má také Veřejné fórum Zdravého města Chrudim, kterého se letos zúčastnilo 120 obyvatel. Poprvé se Veřejné fórum Zdravého města konalo letos ve Znojmě. K úspěchu akce, které se zúčastnilo na 80 lidí, jistě přispěl i výrazný vizuální styl pozvánky a upoutávky na internetových stránkách (viz ilustrační obrázek).

Pravidelnými účastníky veřejných setkání jsou mladí lidé. Témata a problémy vytipované u stolu mladých se často dostávají mezi konečné 10P. Čato se obecně mezi vytipovanými problémy objevují témata, jako je podpora pracovních příležitostí hlavně pro mladé, vytváření chráněných pracovních míst pro zdravotně postižené a znevýhodněné, byty pro sociálně slabé a startovací byty pro mladé, péče o památky, historická centra, lepší a koncepční propagace města, parkování ve městě a u sportovišť, vymezení cyklistických pruhů s návazností na cyklostezky, vybudování přírodních sportovišť pro všechny generace, revitalizace parků, pořádání alternativních kulturních akcí a mnohá další témata.

Přehled termínů a míst, kde se Fórum koná, naleznete na stránce www.ZdravaMesta.cz/forum. Jsou zde k dispozici také informace o 10P - desateru problémů, které vzešlo z veřejného setkání v daném místě, související strategické dokumenty, kontaktní údaje, ale také pozvánky na akce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů