Čtvrtek, 18. dubna 2024

45 PROJEKTŮ ZÍSKÁ DOTACI Z FONDU ASEKOL

45 PROJEKTŮ ZÍSKÁ DOTACI Z FONDU ASEKOL

V sedmém ročníku Fondu ASEKOL se sešlo 59 přihlášek projektů zaměřených na podporu a zefektivnění sběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů. Mezi 45 z nich Fond ASEKOL rozdělí více než 2 miliony korun. Podporu obdrží zejména obce, nevládní neziskové organizace či provozovatelé sběrných dvorů. Za dobu působení fondu, který založila nezisková organizace ASEKOL, bylo podpořeno již 288 projektů, které dohromady získaly příspěvek přesahující částku 17 milionů korun.

"Fond ASEKOL přivádí k životu mnoho kvalitních a smysluplných projektů, které tak mohou skutečně přinášet užitek široké veřejnosti. Zároveň je z množství nových přihlášek zřejmé, že je v oblasti sběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů stále hodně práce," vysvětluje Pavel Drahovzal, předseda Rady Fondu ASEKOL a předseda komise životního prostředí Svazu měst a obcí České republiky.

Jako každý rok i letos nabídl Fond ASEKOL zájemcům o dotaci tři programy - Rekonstrukce, Intenzita a Osvěta. "Tradičně nejvíce žádostí směřovalo k podpoře při zabezpečení sběrných dvorů kamerovým či jiným systémem. Zajímavostí je například zřízení fotopastí k ochraně červených kontejnerů na drobné elektro proti vykrádání," říká Kristina Mikulová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL. "Mnoho projektů se zaměřilo také na úpravu a rozšíření kontejnerových stání či sběrných dvorů, což občanům zjednoduší možnost třídění nejen starého elektra," dodává Mikulová.

Nejvyšší příspěvek ve výši 100 000 korun obdrží osvětový projekt Technických služeb města Kraslice na vybudování efektivního a moderního sběrného dvora, který zásadně zpohodlní obyvatelům Kraslic možnosti nakládání s veškerými druhy odpadu. Druhou nejvyšší dotaci v hodnotě 90 000 korun získá Český Brod na zastřešení sběrného místa odpadu.

Vyhodnocení projektů měla jako každoročně na starosti devítičlenná Rada Fondu ASEKOL, jež byla složena ze zástupců společnosti ASEKOL, Svazu měst a obcí, Sdružení veřejně prospěšných služeb, výrobců a médií. Stejně jako celý chod kolektivního systému ASEKOL, i Fond ASEKOL je financován klienty systému - výrobci a dovozci elektrozařízení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů