Středa, 24. dubna 2024

Setkání ministra Richarda Brabce se zástupci geoparků u příležitosti dne životního prostředí

Setkání ministra Richarda Brabce se zástupci geoparků u příležitosti dne životního prostředí

Ve čtvrtek 5. června v rámci oslav Světového dne životního prostředí ministr Brabec předá certifikáty novým národním geoparkům.

Ministr Richard Brabec předá ve čtvrtek ve Vlašimi certifikát nově založeným geoparkům. Dostane ho Kraj blanických rytířů a geopark Podbeskydí. Poté si ministr prohlédne expozici záchranné stanice pro živočichy v parazoo ve Vlašimi.

Geopark je území, které zahrnuje konkrétní geologické dědictví a má strategii udržitelného územního rozvoje. Je iniciativou místních obyvatel zaměřenou na dobrovolnou ochranu, prezentaci, interpretaci hodnot, vzdělávání a šetrné využívání území cestovním ruchem. V České republice jsou v současné době 4 (Geopark Český ráj, GeoLoci, Geopark Egeria a Železné hory) a 5.června se k nim přidají zmíněné dva.

Světový den životního prostředí ustanovilo Valné shromáždění OSN před 42 lety na 5. červen. Jako připomínku toho, jak velký vliv a důležitost má ochrana životního prostředí na naše životy. Světový den životního prostředí pro rok 2014 se ve světě nese v duchu myšlenky: "Svět pod vodou", neboli otázky klimatických změn a zvyšování hladiny světových oceánů.

Připojte se i vy k oslavám Světového dne životního prostředí - každá akce se počítá. Ať už je to uspořádání úklidu černých skládek, aktivity vedoucí ke snížení potravinového odpadu, cesta do práce na kole, vysazení stromu anebo snaha podpořit informovanost o recyklaci odpadu.

ZDROJ: agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů