Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zelené při napadení diskriminační pětiprocentní klauzule zastupuje známý advokát Pavel Uhl

Zelené při napadení diskriminační pětiprocentní klauzule zastupuje známý advokát Pavel Uhl

Strana zelených (SZ) napadne přepočet hlasů na mandáty v evropských volbách u Nejvyššího správního soudu (NSS). Zastupovat ji přitom bude známý advokát Pavel Uhl, který v minulosti sepsal například žalobu na exprezidenta Klause. Cílem zelených je soudní zrušení diskriminační uzavírací klauzule, která výrazně narušuje rovnost mezi váhou hlasu jednotlivých voličů. Se stejným cílem, ale jinou cestou postupuje také senátorka Eliška Wagnerová zvolená za SZ, která podala návrh na příslušnou změnu volebního zákona přímo v Senátu.

"Uzavírací klauzule ve volbách českých zástupců do Evropského parlamentu nedává smysl. V těchto volbách nejde o vytvoření většiny pro sestavení vlády. Tato umělá pětiprocentní hranice jen vytváří nerovnost mezi váhou hlasu jednotlivých voličů. Zatímco zhruba 50 tisíc hlasů stačilo ke zvolení jednoho lidoveckého europoslance, ani 57 tisíc hlasů voličů zelených nestačilo k tomu, aby jejich zástupce usedl v parlamentu," uvádí předseda zelených Ondřej Liška.

"Důvodem, o které se volební stížnosti bude opírat, je neústavnost 5% klauzule. Pokud by této klauzule nebylo, tak by na dvě menší strany připadlo po jednom mandátu. Samotné uplatnění klauzule je tak omezením práva na zastoupení části politické obce, a to jen proto, že její hlas je menšinový. V poměrném volebním systému ovšem nemá takové omezení důvod. Ve volbách do Evropského parlamentu navíc není pro jakoukoliv omezující klauzuli žádný věcný důvod. Její uplatnění tak od zastupitelského sboru odstřihává zastoupení značné části voličů, aniž by to bylo ospravedlněno jiným zájmem jako třeba snazší sestavení vlády a podobně," uvádí advokát Pavel Uhl.

Zelení se proto obracejí na NSS s žádostí o přezkoumání regulérnosti proběhlých voleb. Případ by měl přijít až k Ústavnímu soudu, který by se měl vyjádřit k ústavnosti uzavírací klauzule v těchto volbách a případně ji do budoucna zrušit. Senátorka Eliška Wagnerová zvolená za Stranu zelených mezitím podala v Senátu návrh, který u evropských voleb uzavírací klauzuli zcela ruší a u komunálních ji snižuje na 3 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů