Pátek, 29. března 2024

Průzkum STEM/MARK - Češi dávají přednost třídění odpadu před spalováním a odmítají zvyšování poplatků

Průzkum STEM/MARK - Češi dávají přednost třídění odpadu před spalováním a odmítají zvyšování poplatků

Drtivá většina (95 %) obyvatel České republiky dává přednost recyklaci odpadu před jeho spalováním ve spalovnách. Celkem jich 70 % odmítá platit kvůli spalovnám víc za odpady. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, který provedla pro Českou asociaci odpadového hospodářství (ČAOH).

"Výsledky průzkumu potvrdily naše domněnky. Zdražování odpadových služeb povede pouze k tomu, že lidé budou hledat způsoby, jak se placení vyhnout. Praxe bohužel ukazuje, že tou nejsnadnější cestou jak ušetřit bývá zakládání černých skládek. Velmi příjemně nás překvapil náhled respondentů na třídění biologicky rozložitelného odpadu. Drtivá většina by ocenila ve svém okolí nádobu na bioodpad. Toto řešení odklonu bioodpadu od jeho skládkování ČAOH dlouhodobě doporučuje. Jeho výhodou je, že není třeba zvyšovat poplatky." říká Petr Havelka, výkonný ředitel ČAOH.

Průzkum potvrdil, že Češi odpad poctivě třídí (vždy 38 % z nás, většinou 52 %). Takřka 90 % procent respondentů považuje třídění odpadu za smysluplné a ocenilo by ve svém okolí nádobu i na vytříděný bioodpad (52 % určitě ano, 35 % spíše ano). Naprostá většina zúčastněných (95 %) preferuje recyklaci odpadů před spalováním a více než dvě třetiny (70 %) odmítají kvůli prosazování spaloven platit víc za odpadové služby.

Průzkum proběhl v první půli června formou internetového dotazníku na vzorku 1 020 respondentů. Agentura STEM/MARK zajistila proporční zastoupení podle kraje, velikosti bydliště, věku a pohlaví.

Zdroj: Ing. Petr Havelka Česká asociace odpadového hospodářství (www,caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů