Čtvrtek, 28. března 2024

Další české trolejbusy do Bratislavy

Do slovenské metropole Bratislavy zamíří dalších 40 trolejbusů ze Škody Electric za více než půl miliardy korun s využitím prostředků Evropské unie z Operačního programu Doprava. Nová zakázka navazuje na loňský kontrakt na dodávku 80 vozidel. Celkem tak flotila nových škodováckých trolejbusů pro Bratislavu bude čítat 120 vozů za 1,6 miliardy korun, čímž dojde ke kompletní obnově vozového parku.

Další české trolejbusy do Bratislavy

"Upřímně se těším z toho, že jsme mohli uplatnit opci na dalších 40 vozidel, čímž dosáhneme, že dojde ke kompletní obnově vozového parku trolejbusů v našem hlavním městě," řekl předseda představenstva a generální ředitel Dopravního podniku Bratislava Lubomír Belfi. Zároveň zdůraznil, že se jedná o historický krok, který by se nepodařil bez aktivní pomoci a účasti Ministerstva dopravy, výstavby a regionálního rozvoje Slovenské republiky (SR), které je navíc řídícím orgánem Operačního programu Doprava ve SR.

"Pokud dnes chceme motivovat lidi, aby začali více využívat hromadnou dopravu, musíme jim nabídnout kvalitní služby. Proto jsme hledali řešení, které obyvatelům a návštěvníkům Bratislavy poskytne moderní a bezpečné cestování. Jsem přesvědčen, že 120 nových trolejbusů tento komfort lidem přinese," uvedl ministr dopravy, výstavby a regionálního rozvoje Ján Počiatek.

"Bratislavský dopravní podnik v rámci aktuálně uplatněné opce získá 20 velkokapacitních vozů Škoda 31 Tr a 20 dvanáctimetrových vozů Škoda 30 Tr. Těchto 40 opčních trolejbusů dodá Škoda Electric v příštím roce, plynule navážou na dodávku 80 trolejbusů," doplňuje obchodní manažer Škody Electric Petr Kasenčák a dodává: "V současné době již běží dodávky z předchozí zakázky na 80 trolejbusů. V Bratislavě byly v dubnu slavnostně předány první dva nové trolejbusy. Všech osmdesát trolejbusů dodáme do dubna příštího roku."

V rámci kontraktu pro bratislavský dopravní podnik vyrábí Škoda Electric část trolejbusů s pomocným diesel-agregátem, tato vozidla budou schopná jízdy i na místech, kde není trakční vedení. Cestující navíc ocení například výkonnou klimatizaci nebo bezbariérový přístup. V dodávkách trolejbusů na Slovensku je plzeňská Škodovka velmi úspěšná nejen v Bratislavě, ale i v Prešově, Banské Bystrici a Žilině. Škodovácké trolejbusy jezdí také ve třinácti městech České republiky včetně Ostravy, Plzně nebo Hradce Králové.

Během posledních několika měsíců uzavřela Škoda Electric kontrakt na kompletní montáž a dodávku elektrovýzbrojí pro 49 trolejbusů do italského města Bologna a na šest moderních dvanácti-metrových nízkopodlažních vozidel pro španělské turistické letovisko Castellon. Nejmodernější trolejbusy z Plzně vyjely navíc do provozu v několika bulharských městech, například Sofii a Plevenu.

ZDROJ: www.skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů