Sobota, 20. dubna 2024

V jižních Čechách proběhlo celostátní kolo ekologické olympiády

V jižních Čechách proběhlo celostátní kolo ekologické olympiády

HRADCE - Celostátní kolo ekologické olympiády, ve kterém soutěžily tříčlenné týmy středoškoláků, hostily letos jižní Čechy. V Hradcích u Vrábče se z vítězství radovaly dívky z pražského sdružení Arachné.

Náročná třídenní soutěž zahrnovala praktický úkol a jeho obhajobu, test a přírodovědnou stezku zahrnující i poznávání přírodnin. Soutěž začala ve čtvrtek zadáním praktického úkolu. Protože letošním sjednocujícím tématem ekologické olympiády je "OBNOVA", dostaly týmy za úkol zmapovat blízký kamenolom a připravit projekt jeho obnovy s ohledem na ochranu přírody. V pátek studenti absolvovali test znalostí a také přírodovědnou stezku, na které je čekalo devět zastávek věnovaných různým skupinám organismů, ekologii obnovy nebo ochraně přírody. V sobotu pak byla soutěž zakončena obhajobou praktického úkolu před odbornou porotou.

Ekologická olympiáda není jen soutěžní, ale má i bohatý doprovodný program, do něhož letos patřila přednáška prof. Karla Pracha z Přírodovědecké fakulty JU o obnově narušených ekosystémů nebo odchyt a kroužkování ptáků. Po celou dobu se studentům věnovali odborníci z budějovické Přírodovědecké fakulty, Akademie věd ČR a dalších institucí.

Organizátoři a lektoři ekologické olympiády ocenili vysokou úroveň odborných znalostí, kterou středoškoláci během soutěže ukázali. O prvním místu nakonec rozhodl jediný bod, o který zvítězil tým pražského sdružení Arachné před studenty Biskupského gymnázia Bohuslava Albína z Hradce Králové. Na třetím místě skončilo "domácí" družstvo z českobudějovického Gymnázia Jírovcova.

"Podle reakcí účastníků se zdá, že se jim u nás v jižních Čechách líbilo. Věřím, že rozdané ceny nebudou jediným výsledkem soutěže. Důležitější než pořadí týmů jsou nakonec vždy společné zážitky, nabyté vědomosti a nová přátelství, která na ekologické olympiádě vznikla," řekla na závěr Jarmila Ichová z Gymnázia Jírovcova, které spolu s ekocentrem ČSOP Šípek soutěž pořádalo.

Kontakt: Jarmila Ichová - tel. 775 220 762, e-mail: jarmilaichova@gmail.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů