Čtvrtek, 28. března 2024

Pískovna Lžín je už tři roky přechodně chráněnou plochou

Pískovna Lžín je už tři roky přechodně chráněnou plochou

Pískovna Lžín se stala jedním z největších hnízdišť břehulí říčních v Jihočeském kraji. V červnu 2011 byla vyhlášena přechodně chráněnou plochou. Kromě břehulí se zde vyskytuje i řada dalších ohrožených druhů.

O hnízdní stěnu břehulí v pískovně Lžín se již několik let stará sdružení Calla. Každoročně v dubnu je zde s pomocí těžké techniky stěna obnovena, aby byla co nejvíce kolmá, příliš neztvrdla a netvořil se pod ní z písku tzv. osypový kužel. Díky těmto zásahům místní populace břehulí prosperuje. V letošním roce zatím počet břehulích nor překročil stovku.

I letos budou ochránci přírody sledovat, jak jejich aktivity na ochranu břehulí ovlivňují jiné druhy žijící v pískovně. Už v minulosti zjistili, že vytváření hnízdních stěn pro břehule prospívá také ohroženým samotářským včelám, které si do nich svoje nory hrabou také.

"Letos se chceme zaměřit na sledování širšího spektra bezobratlých živočichů, abychom zjistili, jaké další vzácné a ohrožené druhy lžínskou pískovnu obývají. Výsledky průzkumu nám v budoucnu pomohou lépe plánovat péči o tuto zajímavou lokalitu," říká Jiří Řehounek z Cally.

Lžínskou pískovnu vyhlásil Městský úřad Soběslav v roce 2011 jako přechodně chráněnou plochu. Kromě břehulí zde žijí také další ohrožené druhy, např. samotářské včely, svižníci nebo čolci. Péči o hnízdní stěnu i přírodovědný průzkum realizuje Calla v letošním roce díky grantu Ministerstva životního prostředí ČR. Na obnovu hnízdní stěny přispívají také drobní dárci zapojení do projektu "Adoptujte břehuli!" (www.calla.cz/brehule).

Kontakt: RNDr. Jiří Řehounek (Calla) - 605 066 898, RehounekJ@seznam.cz

hnízdění

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů