Pátek, 29. března 2024

Český vědec inspiruje Billa Gatese

Nové technologie umožňují tradičními materiály šetřit, ale tím, že se v částech planety, dříve nazývaných "třetím světem", rychle utváří nová, solventní střední třída, spotřeba celkově roste...

Český vědec inspiruje Billa Gatese

Když Bill Gates přijede ráno do své kanceláře, otevře si plechovku dietní coly. Má za sebou cestu v osobním autě, které je tvořeno 1200 kilogramy oceli, 350 kilogramy plastů a 200 kilogramy lehkých slitin. Vzdálenost z domu do kanceláře je šest kilometrů a vede po silnici. Znamená to, že kola vozu přejedou asi po 15 tisících tun betonu. Jo a mimochodem, tři plechovky coly denně, to je asi 16 kilogramů hliníku za rok. Kdyby vás to náhodou zajímalo.

Výčtem těchto údajů začíná recenze knížky "Jak se dělá moderní svět: Materiály a dematerializace", kterou Bill Gates zveřejnil minulý pátek na svém blogu. "Nejenže jsem se z knihy dozvěděl některá ohromující fakta, ale zároveň jsem díky ní získal nový pohled na materiály, jež umožnily existenci moderního světa," napsal Gates.

Knížku napsal jeho "oblíbený autor", jak v recenzi zdůrazňuje. Jde o téhož muže, kterého už Gates několikrát označil za jednoho z nejinspirativnějších a nejzajímavějších intelektuálů současnosti. Je českého původu, jmenuje se Václav Smil a žije v Kanadě. Smil je tím, koho bychom mohli nazvat mezioborovým akademikem. Renesančním člověkem, chcete-li, a pokud se v naší době tenhle termín ještě používá.

Vystudoval přírodní vědy, ale specialistou není v žádném konkrétním oboru. Ve svých knížkách i vědeckých článcích se soustřeďuje na hledání souvislostí a kontextů. To platí i o jeho v pořadí čtyřiatřicáté knížce, kterou právě recenzoval Gates. Týká se materiálů. Toho, jaké materiály v nedávné historii a současnosti používáme, jak se jimi učíme šetřit, ale zároveň jich v absolutním měřítku spotřebováváme stále víc a víc.

Ale abychom byli konkrétní. Víte, kterého materiálu se v současnosti spotřebuje nejvíc? Je to cement, z kterého se vyrábí beton. Ano, ten materiál, po kterém (nejen) Bill Gates každé ráno jezdí do práce.

Václav Smil miluje čísla a statistiky. Ta asi nejpůsobivější v jeho knize je následující: Čína spotřebovala za poslední tři roky víc cementu než USA za celé 20. století. USA spotřebovaly v letech 1901 až 2000 celkem 4,5 miliardy tun cementu, zatímco Čína v letech 2011 až 2013 až 6,6 miliardy tun.

Na druhém a třetím místě jsou ocel a papír. Ano, papír, kterému před 20 lety, v době počátku počítačové a webové revoluce, předpovídali lidé typu Billa Gatese konec. Je pravda, že na přelomu tisíciletí jeho produkce i spotřeba ve vyspělých zemích poklesly, ale celosvětově stále stoupají. Čtvrtina světové produkce se nyní spotřebuje jen v Číně!

Nové technologie umožňují tradičními materiály šetřit, ale tím, že se v částech planety, dříve nazývaných "třetím světem", rychle utváří nová, solventní střední třída, spotřeba celkově roste.

Gates ve svých poznámkách na blogu, inspirován Smilovou knihou, píše: "Podívejte se na ten úžasný nárůst kvality života, ke kterému došlo za posledních 100 let v USA a dalších zemích. Chceme, aby se podobný zázrak stal v příštích 50 letech pro celé lidstvo."

Smilova otázka zní, zda si to můžeme dovolit. Na tu autor neodpovídá, zato vedle sebe klade zajímavá fakta a inspiruje k přemýšlení, což je asi důvod Gatesovy fascinace. Zpátky třeba k té plechovce coly, kterou každé ráno vypije. V roce 1980 vážila 19 gramů, o třicet let později díky modernějším výrobním postupům už jen kolem 12 gramů. To je významná úspora! Jenže zatímco se v roce 1980 spotřebovalo 42 miliard plechovek, v roce 2010 to je už 97 miliard. Ročně 1,1 milionu tun hliníku versus 817 tisíc tun před 30 lety.

Sedmdesátiletý Václav Smil z bývalého Československa emigroval po roce 1968, studoval na Pensylvánské státní univerzitě ve Filadelfii, roky přednášel na univerzitě v Manitobě v Kanadě. "Jsem produktem klasického, staromódního evropského vzdělání, které je hodně široké," tvrdí Smil, který říká, že posledních 50 let svého života čte 80 knih ročně.

V posledních letech také jednu až dvě napíše. Právě dokončuje svou v pořadí sedmatřicátou, nazvanou Zemní plyn: Palivo pro 21. století, ve které se věnuje všem aspektům takzvaných fosilních paliv. "Když ráno vstanete a jako první věc napíšete každý den 500 slov, tak máte za devět měsíců knížku. Tak to aspoň tvrdil Hemingway," řekl Smil loni v rozhovoru s časopisem Wired.

Gates není jediný, kdo akademika českého původu považuje za jednoho z nejvýznačnějších intelektuálů současnosti. Například časopis Foreign Policy ho v roce 2010 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.

Smil píše hodně o energetice a životním prostředí, ale bez ideologie i dogmatismu. Jeho příznivci i kritici se shodují na tom, že se rozhodně nenechává unášet módními vlnami. Prostě vyhledává fakta a předkládá je čtenářům. A ti, pokud mají zájem, se nechávají inspirovat k přemýšlení.

Spásu nevidí Václav Smil v technologiích ani v inovacích. "Inovace není mana nebeská, která na nás spadne a zachrání nás. Používáme ji často jako výmluvu. Pojďme zapomenout na reformu vzdělávacího systému i nefunkční vlády. Počkejme si na zázračné inovace od malé skupiny lidí v Silicon Valley, pokud možno indického původu," vyzval v rozhovoru časopisu Wired, který zároveň obvinil, že je tribunou téhle "inovační" ideologie.

Vlastně není vůbec špatné, že o tomhle občas přemýšlí nejbohatší muž světa, než si v kanceláři otevře svou první dietní colu.

Kanadský odborník
Plzeňský rodák a expert věnující se demografii, životnímu prostředí či energetice Václav Smil emigroval do Spojených států v roce 1969. Tři roky poté se usídlil v Kanadě. Dnes je široce citován zahraničním tiskem od deníku New York Times po časopis The Economist. V roce 2010 Smila magazín Foreign Policy zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.

AUTOR: Miloš Čermák
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů