Sobota, 4. května 2024

25. dubna - Světový den tučňáků

Světový den tučňáků je oslavná a vzdělávací iniciativa, která povzbuzuje lidi, aby se dozvěděli více o tučňácích, jejich životním prostředí, o tom, jak důležití jsou pro naše ekosystémy a jaké hrozby jim čelí.

25. dubna - Světový den tučňáků

Tučňáci jsou jedni z nejrozkošnějších, nejmilejších a nejpůsobivějších tvorů v říši zvířat, tak proč nevěnovat den těmto nelétavým ptákům? Chcete se o tomto dni dozvědět více? Pak se pojďme ponořit!

Světový den tučňáků se koná během každoroční severní migrace tučňáků kružkových, druhu tučňáka, který pochází z Antarktidy. Tučňáci kružkoví migrují na sever, aby měli lepší přístup k potravě během zimních měsíců, kdy se mořský led rozpíná, a pak se v létě vracejí na pobřežní pláže Antarktidy, aby si postavili svá hnízda.

Ale i když tento den vznikl z migračních zvyků tučňáka kružkového, oslavuje všechny druhy tučňáků a upozorňuje na neutěšenou situaci těchto tvorů milujících vodu. Z přibližně 17 dnešních druhů (celkový počet druhů se liší v závislosti na tom, jak je klasifikujete, ale je jich nejméně 17 a možná až 20!), bylo bohužel 10 druhů Unií pro ochranu přírody (IUCN) označeno za ohrožené nebo zranitelné a 3 jsou považovány za téměř ohrožené.

Světový den tučňáků vybízí lidi, aby si vážili těchto úžasných zvířat a všímali si nepříjemností, kterým čelí. Milovníci tučňáků se mohou rozhodnout přispět ke změně tím, že budou pracovat na ochraně oceánu, předcházení znečištění a řešení změny klimatu.

Velikost tučňáků se značně liší, od velkého tučňáka císařského, dosahujícího výšky přes 1 m, až po malého modrého tučňáka, dosahujícího výšky něco málo přes 30 cm. V dávných dobách existovaly dokonce obří druhy tučňáků, které dorůstaly téměř 2 m do výšky a vážily 80 kg!

Tito výrazní černobílí ptáci jsou vysoce přizpůsobeni vodnímu životu, jejich křídla se vyvinula v ploutve a jejich vynikající plavecké schopnosti umožňují většině druhů se ponořit do hloubky kolem 200 m, přičemž tučňáci císařští dosahují dokonce hloubek 500 m! Jsou maskovaní, aby se chránili před predátory shora i zespodu, a jejich lesklé peří zadržuje vzduch, aby je udrželo v teple a pomáhalo jim zůstat nad vodou.

Tučňáci, kteří se vyskytují na celé jižní polokouli, od Antarktidy po Galapágy, jsou známí svým roztomilým kolébáním, oddaným úsilím o líhnutí mláďat a svým trikem, jak se schoulit, aby zůstali v teple. Je dokonce známo, že si užívají sáňkování, klouzají po břiše po ledu!

Tučňáci tráví až tři čtvrtiny svého života na moři a potravou jsou závislí na oceánech. Nadměrný rybolov a znečištění, jako jsou úniky plastů a ropy, proto pro tyto ptáky představují skutečnou hrozbu a přispěly ke snížení populací, což má zase dominový efekt na širší ekosystém. A u druhů žijících v Antarktidě (tučňák císařský a tučňák kružkový) změna klimatu zmenšuje mořský led, což nejen ovlivňuje jejich stanoviště, ale může také ovlivnit dobu líhnutí mláďat a dostupnost potravy.

Tučňáci v populární kultuře

Vzhledem k tomu, jak široce jsou milováni, není divu, že tučňáci často vystupují v populární kultuře!

Tito ptáci hráli v různých filmech - Happy Feet zobrazuje stepující kuřátko jménem Mumble a má v srdci zásadní ekologické poselství, zatímco v rámci franšízy Dreamwork Madagaskar existuje jak film Tučňáci z Madagaskaru, tak i televizní seriál, které sledují dobrodružství čtyř tučňáků ze Zoo Central Park.

Tito jižní obyvatelé jsou také populární v zábavě pro děti, například dětská knížka Tučňáci pana Poppera, nyní také filmová adaptace s Jimem Careym v hlavní roli, a televizní seriál Pingu, ve kterém je celá řada tučňáků mluvících nesmyslným jazykem ,,Penguinese". Ve hře Wallace a Gromit je také zlotřilý tučňák Feathers McGraw, který zpočátku své zločinné způsoby skrývá tím, že se převléká za kuře!

Jak oslavit Světový den tučňáků

Světový den tučňáků je ideální příležitostí dozvědět se více o těchto fantastických a fascinujících tvorech. Přečtěte si o různých druzích tučňáků po celém světě a najděte pár zábavných faktů, které můžete sdílet se svými přáteli a rodinou. Dokumentární filmy jsou skvělým způsobem, jak vidět tato zvířata v akci, tak proč se nepodívat na klasiku, jako je March of the Penguins, který následuje po vyčerpávajícím putování tučňáků císařskými v Antarktidě, nebo Penguins, kde Steve, tučňák kružkový, zakládá svou vlastní rodinu a překonat různá nebezpečí.

Máte-li čas, udělejte si výlet za tučňáky do místní zoologické zahrady. Některé dokonce umožňují návštěvníkům trávit čas krmením tučňáků házením ryb. Zvažte příspěvek na ochranářské úsilí zoo nebo neziskové organizace, které důvěřujete, jako je Světový fond na ochranu přírody (WWF) nebo koalice Antarktidy a jižního oceánu. Můžete dokonce adoptovat tučňáka a dostávat pravidelné aktualizace o tom, jak se jim daří!

Tučňáci jsou docela legrační zvířata, zvláště pokud jde o jejich obecnou nešikovnost na souši, takže se tento Světový den tučňáků určitě zasmějte tím, že se podíváte na video kompilace jejich vzrušujících eskapád a okouzlující nemotornosti! Ať už se rozhodnete slavit jakkoli, nezapomeňte tento den sdílet na svých oblíbených webových stránkách sociálních sítí a šířit lásku k tučňákům s každým, koho znáte!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů