Sobota, 18. května 2024

Na Krnovsku obnovily Lesy České republiky druhou vodní nádrž

Na Krnovsku obnovily Lesy České republiky druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje místní klima a mohou ji využít i hasiči. Podnik tak v rámci programu Vracíme vodu lesu dokončil další ze stovek projektů.

Vodohospodáři obnovili v navštěvované turistické lokalitě už druhou nádrž - Dolní hájnický rybník (Vodní plocha) ? Mapy.cz. ,,Z akumulačního prostoru jsme odtěžili usazeniny a následně rozšířili zátopu o mělčí litorální pásmo, které je biotopem mnoha rostlin a živočichů," řekl Pavel Němčanský, vedoucí Správy toků pro povodí Odry z Lesů ČR. Zachovala se téměř celá původní hráz. Nyní je jen mírně rozšířená do zátopy, aby voda neprosakovala. Nové je výpustné zařízení i bezpečnostní přeliv. Nádrž pojme při zatopení deseti tisíc metrů čtverečných více než dvanáct tisíc metrů krychlových vody.

První nádrž, Horní hájnický rybník (Vodní plocha) ? Mapy.cz, podnik obnovil v roce 2020. Obě se nachází nedaleko zříceniny hradu Šelenburk a vede kolem nich dálková turistická trasa Via Czechia-Slezskem i naučná stezka Cvilín zaměřená na lesnictví, přírodu a ekologii.

Stavby spolufinancoval Moravskoslezský kraj.

Přehled všech vodohospodářských projektů Lesů ČR najdete zde: www.vracimevodulesu.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů