Sobota, 29. června 2024

Lesy České republiky představují nový program Adaptujeme lesy

Lesy České republiky představují nový program Adaptujeme lesy

Jak se krajina přizpůsobuje změně klimatu a co pro to dělají Lesy České republiky? Jejich nový program nazvaný Adaptujeme lesy představuje seriál třinácti krátkých dílů. Ten úvodní můžete zhlédnout už dnes, další vždy po 14 dnech.

,,Klima se mění a hospodaření v lese se tomu musí přizpůsobit. Proto vysazujeme druhově pestřejší i odolnější lesy a zvyšujeme podíl jejich přirozené obnovy. Jen pro zajímavost, ze semen a plodů lesních dřevin loni přirozeně vzešlo v našich porostech 115 milionů nových stromků a k nim jsme vysadili 68 milionů listnáčů a jehličnanů," říká Libor Strakoš, výrobně-technický ředitel Lesů ČR. Podnik spravuje v celé zemi i drobné vodní toky a lesní nádrže. Ty obnovuje a buduje nové včetně tůní a mokřadů, které zadržují vodu v krajině.

Každý díl se tematicky věnuje jednomu adaptačnímu tématu, například opatřením, která zvyšují biodiverzitu, ale i postupům při obnově porostů či ochraně lesa.

Hned v prvním díle se diváci dozvědí, jak si adaptaci lesa představuje generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík, ředitel CzechGlobe - Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR Michal V. Marek nebo Tomáš Vrška, ředitel Školního lesního podniku Křtiny Mendelovy univerzity v Brně.

Po uvedení celého seriálu najdete jednotlivé díly na webu Lesů ČR v edukativní sekci Z DOMOVA DO LESA | Lesy České republiky, s. p. (lesycr.cz).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů