Pondělí, 1. července 2024

EP New Energies, dceřiná společnost EPH, zahájila stavbu největší plovoucí solární elektrárny v Německu

EP New Energies, dceřiná společnost EPH, zahájila stavbu největší plovoucí solární elektrárny v Německu

Plovoucí elektrárna na jezeře Ostsee u Chotěbuzi, největším rekultivačním jezeře v Německu, spustí provoz v zimě 2024/2025 a bude vyrábět přibližně 29 tisíc MWh elektřiny ročně. Toto množství vystačí na pokrytí roční spotřeby zhruba 8 250 domácností, a to bez jakéhokoli záboru půdy. Projekt přináší významnou technologickou inovaci, v níž je potenciál v boji proti přehřívání jezer, které značně ohrožuje dobré životní podmínky organismů, zejména ryb a bakterií v ekosystému.

,,S instalovaným výkonem 29 MW bude Cotbusser Ostsee největší plovoucí fotovoltaickou elektrárnou v Německu. Díky kombinaci plovoucí fotovoltaiky, větrné energie a tepelné energie z jezera se může oblast kolem jezera Ostsee u Chotěbuzi stát vzorem pro udržitelné zásobování energií. Jedná se o důležitý milník na cestě EP Corporate Group směrem k udržitelné energetice a nové energetické infrastruktuře," zdůrazňuje Tomáš David, místopředseda představenstva společnosti EP Power Europe, který odpovídá za obnovitelné zdroje energie ve skupině EP Corporate Group.

Při stavbě bude použita inovativní metoda. V nadcházejících měsících dělníci upevní více než 51 tisíc solárních panelů na zhruba 1800 plováků. Ty pak budou ukotveny k 34 skupinám pilotů zabudovaných do dna jezera. Montáž solárních panelů na plováky se uskuteční přímo na břehu jezera a sestavené plováky se poté převezou na určené místo na jezeře. Technické vybavení elektrárny tvoří 88 střídačů, osm transformátorů a dvě soustavy vysokého napětí.

http://www.epholding.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů