Čtvrtek, 4. července 2024

Ostravští školáci jsou nejlepší v pozorování přírody v republice, v Evropě jsou čtvrtí

Ostravští školáci jsou nejlepší v pozorování přírody v republice, v Evropě jsou čtvrtí

Žáci ostravských škol a děti z městských středisek volného času se společně s partnery zapojili pod taktovkou Ostravského muzea do celosvětového soutěžního projektu v pozorování městské přírody - City Nature Challenge. Po Praze, Brně, Českých Budějovicích a Uherském Hradišti se tak Ostrava stala dalším českým městem, které mapovalo přírodu na svém území.

Na pokyn města se projektu koncem dubna zúčastnily jeho vybrané příspěvkové organizace (základní školy, střediska volného času), soukromé základní školy a Lesní škola. Ostrava nyní finančně ocenila organizace, které dosáhly nejvyššího počtu zaslaných registrovaných fotografií druhů (tzv. pozorování) v rámci přírodní biodiverzity na území Ostravy prostřednictvím aplikace iNaturalist.
Na základě informací poskytnutých Ostravským muzeem, které přihlášeným organizacím soutěžní projekty v aplikaci iNaturalist zakládalo a současně provedlo vyhodnocení výsledků, se do soutěže přihlásilo 6 základních škol, které svá pozorování pojaly velmi poctivě.
Nejvíce do soutěže přispěla základní škola Ivana Sekaniny z Poruby, která si z rukou náměstka primátora Aleše Boháče na slavnostním vyhlášení 27. června převzala šek na 15 tisíc korun, na druhém místě se umístila základní a mateřská škola Horymírova ze Zábřehu, která získala 10 tisíc korun a trojici oceněných uzavírá základní škola v Polance s oceněním ve výši 8 tisíc korun.
,,Ostrava zapojením svých příspěvkových organizací významně přispěla ke svému vítězství v rámci České republiky. Moc mě těší, že jsme se v rámci Evropy umístili na skvělém 4. místě, za rakouskými městy Graz a Salzburg a za italským Milazzem. V celosvětovém měřítku Ostrava skončila na 27. místě z celkových 690 zúčastněných měst. Na území našeho města proběhlo více pozorování, než v evropských metropolích jako jsou Berlín, Řím, Londýn nebo Paříž," uvedl náměstek primátora Aleš Boháč.

Hlavním cílem projektu City Nature Challenge je ukázat, že navzdory obecně přijímaným názorům je příroda ve městech opravdu unikátní a bohatá. V České republice se projekt koná od roku 2018 díky Národnímu muzeu, které dodnes zaštiťuje organizátory v dalších městech, která se průběžně zapojují napříč Českou republikou. V Ostravě se projekt díky iniciativě Ostravského muzea, které je ve městě hlavním organizátorem, uskutečnil poprvé.
Prostřednictvím mobilní aplikace iNaturalist může veřejnost fotografovat rostliny, živočichy i houby ve svém okolí a soutěžit s dalšími městy z celého světa o největší počet pozorování přírody nahraných do aplikace. Získané záznamy pozorování přírody navíc dále využijí vědci z celého světa.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů