Úterý, 2. července 2024

Java, C++, nebo Python? Jaké programovací jazyky jsou nejpoužívanější?

Java, C++, nebo Python? Jaké programovací jazyky jsou nejpoužívanější?

Přemýšlíte nad tím, který programovací jazyk zvolit pro tvorbu webu, a nevíte si rady? Každý jazyk má svou vlastní strukturu a specifické použití. Seznamte se s nejpoužívanějšími programovacími jazyky a vyberte si ten nejvhodnější pro vaše programování.

V čem programovat webové stránky?
Programovací jazyk představuje klíčový nástroj programování, který se používá k psaní kódu a počítačových programů i tvorbě webu nebo aplikací. Vedle něj existuje také skriptovací jazyk, který je rovněž programovacím jazykem, ale slouží k psaní skriptů neboli jednoduchých programů, jež automatizují nebo řídí opakující se úkoly a procesy. Jedná se tak o jazyky určené k rozšíření nebo propojení stávajících aplikací a komponent.
Mezi univerzální programovací jazyky, které se nejčastěji používají pro komunikaci s počítači, patří například Java nebo C++. Existují ale také jazyky specializované na konkrétní oblasti nebo úkoly - například PHP, SQL nebo Swift.
Pojďme se teď na jednotlivé programovací jazyky podívat.
1. Java
Programování v Javě se využívá na komplexní aplikace (webové, desktopové i androidové), zejména ve finančním a telekomunikačním sektoru. Je totiž stabilní a robustní. Mezi nejznámější firmy, které Javu používají, patří Česká spořitelna, O2, T-Mobile, Home Credit, Oracle, DHL a další.
2. JavaScript
JavaScript patří mezi velmi rozšířený skriptovací jazyk, zajišťuje totiž interaktivitu webových stránek. Bez použití JavaScriptu by stránky založené pouze na CSS a HTML programování byly pouze statické.
3. Python
Pokud hledáte ideální programovací jazyk pro začátek, pak si vyberte právě Python. Zápis kódu se velmi podobá běžnému psaní, tento programovací jazyk se tak naučíte mnohem rychleji než ty ostatní. V současnosti je Python nejoblíbenějším kódovacím jazykem vývojářů. Využívá ho například Google Search, Facebook, YouTube, Instagram, Pinterest, Spotify nebo Netflix.
4. C++
C++ je univerzální programovací jazyk založený Bjarnem Stroustrupem jako rozšíření jazyka C. Je vhodný pro vývoj vysoce výkonných aplikací.
5. PHP
PHP je skriptovací programovací jazyk, který slouží převážně k tvorbě dynamických internetových stránek. Mezi jeho přednosti totiž patří rychlost.
6. SQL
Jedná se o klíčový jazyk pro práci s daty v databázích a najdete ho v odvětvích, jako je zdravotnictví, finance a e-commerce.
7. Swift
Swift je programovací jazyk vyvinutý společností Apple, který se používá výhradně na zařízeních s operačními systémy iOS a macOS.
8. C#
Jedná se o programovací jazyk, který vytvořila společnost Microsoft v roce 2000. Chtěla se tak postavit konkurenčnímu jazyku Java. Tento jazyk využívá například Microsoft nebo Slack.
Mezi další skriptovací jazyky dále patří Bash, PowerShell nebo Ruby.
Nejpoužívanější programovací jazyky
Počet programovacích jazyků se neustále mění podle technologického vývoje a potřeb jednotlivých odvětví. Každý z těchto jazyků má své specifické využití, pravidla i výhody a nevýhody. Přesto základní principy programování zůstávají podobné bez ohledu na konkrétní jazyk.
Existuje několik stovek až tisíců programovacích jazyků. Mezi nejpoužívanější programovací, skriptovací a značkovací jazyky podle průzkumu Stack Over Flow v roce 2023 patřily:
1. JavaScript (63,61 %)
2. HTML/CSS (52,97 %)
3. Python (49,28 %)
4. SQL (48,66 %)
5. TypeScript (38,87 %)
6. Bash/Shell (32,37 %)
7. Java (30,55 %)
8. C# (27,62 %)
Je však dobré se podívat také na indikátor oblíbenosti programovacího jazyka TIOBE Programming Community index, který ukazuje oblíbenost programovacích jazyků u programátorů. V červnu 2024 tomu bylo následovně:
1. Python
2. C++
3. C
4. Java
5. C#
6. JavaScript
7. Go
8. SQL
Jaký programovací jazyk vybrat?
Pouštíte se do programování webu, pak mějte při výběru programovacího jazyka na paměti přehlednost syntaxe a jednoduchost pochopení. Každý programovací jazyk má totiž svou vlastní syntaxi, tedy soubor pravidel a struktury, které určují, jak budete psát kód.
Zdroj obrázku: Summit Art Creations / stock.adobe.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů