Neděle, 8. září 2024

Vybrali jste nástěnnou klimatizaci? Instalaci nechte na odbornících

Vybrali jste nástěnnou klimatizaci? Instalaci nechte na odbornících

Aby klimatizace fungovala, jak má, je nutné ji nejen správně vybrat, ale také umístit. U mobilních jednotek si nejspíš poradíte sami, protože nemusíte řešit instalaci, ale klasická nástěnná klimatizace vyžaduje odbornou montáž. Proto byste neměli podcenit výběr dodavatele, který k vám vyšle tým profesionálních techniků a doporučí ideální umístění.

Montáži předchází odborná konzultace

Každý byt či dům je jiný, ale to by profesionála rozhodně nemělo odradit. Kvalitní firma s dlouholetými zkušenostmi se nepozná jen podle mnoha pozitivních referencí, ale také podle toho, že vám navrhne řešení přesně na míru.
Její pracovníci totiž ví, kam klimatizaci nainstalovat, aby co nejlépe chladila a zároveň nefoukala studený vzduch přímo na obyvatele místnosti. Navíc nejde jen o samotnou jednotku, ale také o vhodné umístění propojujících kabelů a chladivového potrubí a odvod kondenzátu z budovy.
Stejně tak mají zkušení technici přehled o správném umístění venkovních jednotek, které zdaleka nemusíte mít jen zavěšené na zdi. Někdy je lepší postavit je na zem vedle domu nebo naopak na střechu. A v některých bytových domech se venkovní část klimatizace umisťuje i na balkon. K tomu vám ale vždy musí dát povolení SVJ.
Průběh instalace v praxi
Samotná montáž nástěnné klimatizace zahrnuje jak instalaci vnitřní a venkovní jednotky, tak úkony, které na první pohled nejsou vidět. O to větší vliv ale mají na bezproblémové chlazení. Konkrétně jde o komunikační kabel, který propojuje obě části, a také chladírenské izolované měděné potrubí. Dále musí technik vytvořit prostor pro odvod kondenzátu, který většinou směřuje do okapu nebo do zahrady.
Doba instalace je různá a může ji urychlit správná příprava. Jinak ale záleží hlavně na počtu instalovaných jednotek a na celkové dispozici domu nebo bytu. Zpravidla ale nezabere déle než šest hodin, a to včetně závěrečného úklidu, který by měl být u kvalitního dodavatele samozřejmostí.
Jak je to s cenou montáže?
Spousta firem uvádí na svém webu ceny s dopravou a instalací, ale setkat se můžete i s rozdělením jednotlivých položek. Obecně doporučujeme hledat spíš společnosti, jako je REMKO, které zajišťují komplexní služby a poradí si také se záručním i pozáručním servisem.
Ani ta nejkvalitnější klimatizace se neobejde bez pravidelné kontroly, která by měla probíhat dvakrát ročně. Přesně tak často je totiž nutné čistit filtry vnitřních jednotek a kondenzátor venkovní jednotky. Jinak hrozí porucha nebo dokonce trvalé poškození. Na rozdíl od samotné instalace zde ale není potřeba speciální akreditace. Zruční domácí kutilové tedy zvládnou základní servis i svépomocí.
Zdroj obrázku: geargodz / stock.adobe.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů