Neděle, 8. září 2024

Úspěšný management zvěře v Lesích ČZU

Úspěšný management zvěře v Lesích ČZU

Skupina poslanců Parlamentu ČR, zástupců MZe ČR a odborníků v oblastech lesnictví a myslivosti navštívila školní podnik Lesy ČZU v Kostelci nad Černými lesy. Cílem setkání byla prezentace výsledků úspěšného programu Aktivní management spárkaté zvěře, který běží již šestým rokem na cca 6 tis. hektarech převážně lesních honiteb na pozemcích ve vlastnictví ČZU v Praze.

Ředitel podniku Zdeněk Macháček prezentoval dosavadní zkušenosti s tímto programem, díky kterému se výrazně snížily škody zvěří na lesních porostech, takže v současné době není potřeba nově zakládané lesní porosty oplocovat. ,,Jedním z hlavních efektů aktivního managementu populací zvěře je trvale udržitelný soulad mezi zájmy vlastníka pozemku, lesního hospodáře a mysliveckého hospodáře," zmínil ve své prezentaci ředitel Lesů ČZU. Dalšími benefity aktivního managementu spárkaté zvěře jsou podstatné zvýšení podílu přirozené obnovy lesů, výrazně vyšší druhová diverzita, věková a prostorová heterogenita obnovených částí lesa, ale i území s nimi sousedících, lepší kondice zvěře a v neposlední řadě snížení nákladů při hospodaření v lesích. Program mimo jiné významně podporuje adaptaci lesů na klimatickou změnu, protože umožňuje vývoj všestranně rozmanitých a stabilnějších lesních ekosystémů, které mají velkou šanci odolat i mnohem tvrdším klimatickým podmínkám v budoucnu.

ČZU ve stejnou dobu řeší velké škody na polních kulturách na školním podniku Statky ČZU u Lán. V reakci na to vstoupila univerzita do honebního společenství v Novém Domě, kde začíná Program aktivního managementu spárkaté zvěře uplatňovat v podmínkách převážně polní honitby.

http://www.czu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů