Sobota, 7. září 2024

Les nemůže být jako podle pravítka

Les nemůže být jako podle pravítka

Návrh novely zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, jenž je reakcí na požár NP České Švýcarsko a jehož cílem je zavedení nových opatření na ochranu lesů proti požárům, nepřináší podle SMS ČR alternativní řešení stanovených parametrů.

Zásadně zasahuje do soukromého vlastnictví jak fyzických, tak právnických osob. Na tento fakt poukázalo sdružení v obecné připomínce, v níž se kromě toho snažilo vysvětlit také zákonitosti v péči o lesní porosty.

Návrh například zcela ignoruje přirozené vlastnosti lesa, přírodní překážky nebo existenci přirozeně odolných, typicky podmáčených porostů. Na vlastníky lesů přenáší nepřiměřené náklady, neboť zahrnuje například zajištění průjezdných profilů cest, jejich zpevnění a s tím související údržbu. Tyto náklady ponesou vlastníci bez nároku na náhradu, což dle názoru SMS ČR povede k soudním sporům o kompenzace, podobně jako u jiných zákonem přikázaných opatření, která s sebou nesou náklady soukromých osob a samosprávných veřejnoprávních korporací.

Lesní cesty a vodní zdroje

S průjezdností cest pak souvisí další navržené opatření, podle kterého má být každé nejvzdálenější místo lesního porostu vzdáleno 500 metrů od nejbližší určené lesní cesty. Takové opatření zcela nerespektuje přírodní podmínky lesů, zejména tvar terénu, případně přirozený výskyt dostatečných zdrojů vody.

Zákon by měl rovněž nově požadovat, aby v lese byly zřízeny vodní zdroje určené k hašení, a to v maximálním rozmezí 3 000 metrů. Novela však již nespecifikuje, jak konkrétně má toto opatření v praxi vypadat. Pakliže od sebe budou vodní zdroje vzdáleny 4 000 metrů, bude se například v poloviční vzdálenosti kácet les a zakládat další vodní zdroj? Nebo se na území například národních parků umístí vodní nádrže, které zlikvidují krajinný ráz?

Protipožární předěly

Dalším opatřením, proti kterému se sdružení důrazně vymezilo, je vytvoření protipožárních předělů po každých 50 hektarech lesa. Takový předěl má mít přes 60 metrů, v nichž bude nutné odstranit jednak náletové dřeviny, odumřelé stromy, větve a podrost, a to bez ohledu na druhovou a prostorovou skladbu nebo věk porostu, ale zároveň i vzrostlé zdravé stromy.

Navržená změna je naprosto nepřijatelná

Přestože si zástupci municipalit velmi váží práce a spolupráce s hasičskými záchrannými sbory, v polovině června podalo SMS ČR zásadní připomínky k materiálu, jenž se týká požární ochrany lesů. Rozumíme kontextu, ve kterém je novela zákona předkládána a chápeme potřebu chránit les před požáry, nicméně je otázkou, zda v případě aplikace předloženého návrhu naopak nedojde ke zničujícím zásahům do chráněných oblastí a dalších soukromých lesů. V předložené podobě je pro nás navržená změna naprosto nepřijatelná. Z návrhu zákona je evidentní, že byl připravován od stolu, bez hlubších znalostí lesnictví. Zároveň sdružení nebylo zástupcem v jakékoliv pracovní skupině, která by se návrhem zabývala. I proto SMS ČR požádalo, aby byl návrh stažen a uspořádalo se jednání, kde se všechny zúčastněné strany dokáží dohodnout na přijatelném funkčním kompromisu.

http://www.smscr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů