Neděle, 8. září 2024

Hanušovice opatřily popelnice čipy, lidé zaplatí podle množství odpadu

Hanušovice opatřily popelnice čipy, lidé zaplatí podle množství odpadu

Radnice v Hanušovicích na Šumpersku začala pomocí čipů monitorovat množství směsného komunálního odpadu, který lidé vyhazují do popelnic. Obyvatelé díky tomu zaplatí za skutečně vyhozené množství směsného odpadu, což je má v době rostoucích cen za ukládání odpadu na skládky motivovat k jeho většímu třídění. ČTK to dnes řekl starosta Hanušovic Marek Kostka (Generace Y).

Radnici podle Kostky přišlo nefér, že někteří lidé platili vysoké poplatky za odpad jen proto, že někdo jiný jej netřídí. Rozhodla se proto opatřit popelnice čipy. "Je to taková malá revoluce v odpadovém hospodářství. Popelářský vůz při vývozu popelnice načte její čip, data se uloží do systému a ten je zpracuje. Co občan vyhodí, to také zaplatí. Popelnici má pod svou kontrolou, jelikož je uzamčená," uvedl Kostka.

Množství odpadu v popelnici budou čipy monitorovat. Na tříděný odpad dostali obyvatelé Hanušovic nádoby, kam mohou ukládat papír, sklo nebo plasty. Do projektu jsou v Hanušovicích zapojeny rodinné domy i budovy s více byty. "V případě bytových domů se bude mezi nájemníky rozpočítávat obsah větších kontejnerů na směsný odpad. Nádoby budou uzamčené a lidé od nich dostanou klíčky. Jde o to, aby si sem neukládali odpadky chataři, kteří městem projíždí. To se občas stávalo," podotkl Kostka.

První velkou změnu v odpadovém hospodářství si Hanušovice podle starosty prosadily už před dvěma lety. Tehdy jim svozová firma natolik zvýšila poplatky za vývoz popelnic, že se město rozhodlo jít vlastní cestou. Radnice si pořídila popelářský vůz, na jehož stupačky a za volant nastoupili místní lidé. Vznikla tak nová pracovní místa a radnice podle Kostky ušetřila peníze, které externí firmě platila za svoz komunálního odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů