Pátek, 13. září 2024

Kraj Vysočina hostí národního finále soutěže Zlatá srnčí trofej

Kraj Vysočina hostí národního finále soutěže Zlatá srnčí trofej

Od 13. července do 10. srpna se v Kraji Vysočina koná už 54. ročník celorepublikové soutěže Zlatá srnčí trofej, kterou organizuje Českomoravská myslivecká jednota. Letos se zúčastnilo v kategorii A (3.-5. třída) 42 dětí a v kategorii B (6.-9. třída) 63 dětí z celé republiky. Kraj Vysočina reprezentovali v mladší kategorii Martin Pařil z Okresního mysliveckého spolku Jihlava a v kategorii starších Marek Henzl z Okresního mysliveckého spolku Havlíčkův Brod.

Během pobytu v letním táboře Zálesí u obce Mladé Bříště je pro obě kategorie připraven dvoutýdenní program, v rámci něhož děti absolvují procházky do lesa s povídáním o dřevinách a zvěři, zkusí si odlévání stop zvěře, zjistí, jak se chodí na ,,čekanou" srnčí zvěře, projdou si stezku odvahy i cestu za pokladem nebo se zapojí do výroby obrázků z přírodnin a sportovních her. Děti také vyplňují vědomostní testy a soutěže a zavítají na některé zajímavé místo v Kraji Vysočina. Poděkování patří okolním mysliveckým spolkům, které zatím pro mladší žáky připravily ukázky kynologie, vzaly děti ,,na čekanou", darovaly dětem shozy zvěře a připravily besedy. Na konci každého turnusu děti v rámci soutěže ,,Bavíme se sami" předvádí, co si připravily v průběhu soustředění pro pobavení vedoucích. Disciplínami v této soutěži jsou výtvarné dílo, básnička, písnička nebo scénka. Vše se týká zážitků z průběhu soustředění a samozřejmě myslivosti a přírody.

Kraj Vysočina každoročně finančně podporuje mysliveckou spolkovou činnost na svém území a nad 54. ročníkem Národního finále soutěže Zlatá srnčí trofej převzal záštitu Pavel Hájek radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí. ,,Jsem velice rád, že se mohu účastnit, společně se zástupci Českomoravské myslivecké jednoty a Okresního mysliveckého spolku Pelhřimov vzdělávací soutěže s mysliveckou tématikou a předat věcné dary za Kraj Vysočina nejen vítězům soutěže, ale i drobné dárky všem účastníkům pobytu. Vzdělávání dětí a mládeže v oblasti myslivosti a lesnictví je součástí naší koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, spolu s lesní pedagogikou. Potěšilo mě, že za Kraj Vysočina máme v celorepublikové soutěži své zástupce - Martina a Marka, kteří kraj úspěšně reprezentují," uvedl radní Pavel Hájek a doplnil: ,,Úroveň znalostí dětí o myslivosti a přírodě je obdivuhodná a je dobrým základem pro výchovu nástupců našich myslivců, uchování mysliveckých tradic a řádné myslivecké hospodaření v našich honitbách. Do budoucna se chceme zaměřit i na podporu vzdělávání dospělých, kteří se o myslivost zajímají."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů