Pátek, 13. září 2024

Nemrznoucí cirkularita Škoda Auto a.s. a buštěhradského CLASSIC Oilu

Nemrznoucí cirkularita Škoda Auto a.s. a buštěhradského CLASSIC Oilu

V září uběhne rok od doby, co Škoda Auto a.s. předává k recyklaci použité odpadní nemrznoucí kapaliny ze svého mladoboleslavského závodu do buštěhradského CLASSIC Oilu. Tento podnik je jediný v Česku a ve střední Evropě, který použité nemrznoucí směsi z automobilů a systémů HVAC zregeneruje a vyrobí z nich zcela nový produkt postavený na obsahu recyklátu. Díky spolupráci se Škoda Auto a.s. se za 9 měsíců podařilo znovu využít 29 tun kapaliny a ušetřit 11 tun CO2. Takto získaná nemrznoucí směs tak nejen šetří přírodě tuny cenných materiálů ročně, ale snižuje také závislost českého průmyslu na zahraničních rafinériích, které se často nachází v politicky nestabilních zemích.

Škoda Auto a.s. k recyklaci odevzdává zejména provozní kapaliny z prvního plnění do automobilů a kapaliny po zkoušce nových motorů. Spolupráce se rozvíjí od září 2023 a dále pokračuje. ,,Ve Škoda Auto stále hledáme cesty, jak snižovat naše dopady na životní prostředí, a recyklace provozních kapalin je jednou z nich. Uvítali jsme proto nabídku společnosti CLASSIC Oil, která nás s možností recyklace nemrznoucích kapalin oslovila, " říká o spolupráci Jana Turková, specialistka odpadového hospodářství ve Škodě Auto.
CLASSIC Oil přijme použité nemrznoucí kapaliny v režimu odpadu, jenž potom podrobí laboratorním zkouškám, odstraní mechanické nečistoty a následně ve své unikátní regenerační technologii kapaliny recykluje. Přečištěný glykol je ihned na místě použit pro výrobu nových nemrznoucích směsí. Každá vyrobená šarže je poté podrobena výstupní kontrole. Kvalita výsledného produktu získaného z ,,nebezpečného odpadu" je srovnatelná se standardy nemrznoucích směsí z primárních surovin.
,,Recyklační linku jsme dávali postavit s myšlenkou, že z naší podnikatelské činnosti nemusí zůstávat kvanta odpadů, pro které najdou využití až budoucí generace, ale že je musíme zkusit zužitkovat my sami. Jsem proto rád, že se tuto vizi daří naplňovat právě díky partnerům, jako je Škoda Auto. Během naší teprve krátké spolupráce jsme zrecyklovali 29 tun suroviny, což představuje asi 5 % naší roční kapacity u této technologie. Ukazujeme tím, že efektivní nakládání s druhotnými surovinami má nejen ekonomický, ale i ekologický smysl, a přál bych si, aby naše spolupráce s největší českou automobilkou inspirovala i další v Čechách a na Slovensku působící výrobce vozidel," říká Roman Šroba, většinový vlastník CLASSIC Oil.
Recyklace nemrznoucích směsí z aut má i další přesah. Projekt CLASSIC Oil a Škoda Auto už dokázal ušetřit tolik emisí CO2 eq. jako ušetří za rok budova o 70 000 m2, když do jejich systémů s klimatizací, topením nebo chlazením použijete kapalinu na bázi druhotné suroviny. Předání použitých nemrznoucích směsí k recyklaci navíc provozovatelům automobilových flotil a budov snižuje i vyšší desítky procent nákladů, které by jinak museli zaplatit za jiný způsob nakládání s tímto odpadem.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů