Čtvrtek, 12. září 2024

Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 423/2001 Sb., kterou se stanoví způsob a rozsah hodnocení přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod

Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 423/2001 Sb., kterou se stanoví způsob a rozsah hodnocení přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod

234

VYHLÁŠKA

ze dne 18. července 2024,

kterou se mění vyhláška č. 423/2001 Sb., kterou se stanoví způsob a rozsah hodnocení přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod a další podrobnosti jejich využívání, požadavky na životní prostředí a vybavení přírodních léčebných lázní a náležitosti odborného posudku o využitelnosti přírodních léčivých zdrojů a klimatických podmínek k léčebným účelům, přírodní minerální vody k výrobě přírodních minerálních vod a o stavu životního prostředí vnitřního území lázeňského místa (vyhláška o zdrojích a lázních)

Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 46 odst. 1 písm. a) až h) zákona č. 164/2001 Sb., o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, přírodních léčebných lázních a lázeňských místech a o změně některých souvisejících zákonů (lázeňský zákon):

Čl. I

Vyhláška č. 423/2001 Sb., kterou se stanoví způsob a rozsah hodnocení přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod a další podrobnosti jejich využívání, požadavky na životní prostředí a vybavení přírodních léčebných lázní a náležitosti odborného posudku o využitelnosti přírodních léčivých zdrojů a klimatických podmínek k léčebným účelům, přírodní minerální vody k výrobě přírodních minerálních vod a o stavu životního prostředí vnitřního území lázeňského místa (vyhláška o zdrojích a lázních), se mění takto:

1. Poznámka pod čarou č. 3 zní:

,,3) Vyhláška č. 146/2024 Sb., o požadavcích na výstavbu.".

2. Poznámka pod čarou č. 4 zní:

,,4) Například nařízení vlády č. 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací, ve znění pozdějších předpisů.".

3. Poznámka pod čarou č. 5 se zrušuje.

4. V § 2 odst. 2 se slova ,,Referenční laboratoř přírodních léčivých zdrojů" nahrazují slovy ,,Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem nebo veřejná výzkumná instituce".

5. V § 2 odst. 3 se slova ,,Referenční laboratoř přírodních léčivých zdrojů nebo" nahrazují slovy ,,zdravotní ústav, veřejná výzkumná instituce,".

6. V § 2 odst. 4 úvodní části ustanovení se slova ,,léčebným účelům (balneaci)" nahrazují slovy ,,poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče (dále jen ,,lázeňská péče")6)".

Poznámka pod čarou č. 6 zní:

,,6) § 5 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách).".

7. V § 2 odst. 4 závěrečné části ustanovení se slova ,,léčebným účelům (balneaci)" nahrazují slovy ,,poskytování lázeňské péče".

8. V § 3 odst. 2 se věta druhá včetně poznámky pod čarou č. 1 zrušuje.

9. Nadpis nad označením § 6 se zrušuje.

10. Pod označení § 6 se vkládá nadpis, který zní: ,,Získávání, přeprava, akumulace a skladování minerální vody, plynu a peloidu z přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodní minerální vody [§ 46 odst. 1 písm. c) zákona]".

11. V nadpisu nad označením § 8 se za slovo ,,prostředí" vkládají slova ,,ve vnitřním území lázeňského místa".

12. V § 8 odst. 1 se v úvodní části ustanovení slovo ,,léčby" nahrazuje slovem ,,péče".

13. V § 8 odst. 2 větě třetí se slova ,,na území přírodních léčebných lázní" nahrazují slovy ,,ve vnitřním území lázeňského místa".

14. V § 8 odst. 3 se slova ,,lázeňskou léčbou" nahrazují slovy ,,poskytováním lázeňské péče".

15. V § 8 odst. 5 se slovo ,,převážně" zrušuje.

16. V § 10 odst. 1 se v úvodní části ustanovení slova ,,Přírodní léčebné lázně využívající klimatické podmínky příznivé k léčení (dále jen ,,klimatické lázně")" nahrazují slovy ,,Vnitřní území lázeňského místa klimatických lázní".

17. V § 10 odst. 1 písm. a) se slovo ,,horská" zrušuje, za slovo ,,poloha" se vkládají slova ,,v nadmořské výšce nad 800 m n. m." a na konci písmene a) se slovo ,, , nebo" nahrazuje slovem ,,a".

18. V § 10 odst. 1 se na konci písmene b) slovo ,, , nebo" nahrazuje tečkou a písmeno c) se zrušuje.

19. V § 10 odst. 2 se slova ,,Ovzduší klimatických lázní" nahrazují slovy ,,Vnitřní území lázeňského místa klimatických lázní".

20. V § 10 se odstavec 3 zrušuje.

21. V § 13 odst. 1 písm. h) a i) se slovo ,,léčby" nahrazuje slovem ,,péče".

22. V § 14 odstavec 1 zní:

,,(1) Odborný posudek o využitelnosti klimatických podmínek k léčebným účelům obsahuje

a) odůvodnění pro umístění klimatických lázní v lokalitě a případně pro vznik lázeňského místa,

b) popis celkového krajinného prostředí včetně údajů o

1. nadmořské výšce,

2. horizontálním a vertikálním členění krajiny,

3. porostech v místě navrhovaného vzniku klimatických lázní a v jeho okolí,

4. odloučení krajiny od městského ruchu,

5. vlastnostech půdy,

c) zhodnocení vlastností klimatu ve vztahu k navrhovaným indikacím k léčbě, včetně specifikace, které složky bioklimatu včetně aerosolů jsou podstatné pro aplikovanou klimatickou léčbu,

d) dokumentaci o působení klimatických faktorů nejméně v pětiletém uzavřeném časovém období,

e) popis klimatické léčby a výčet zařízení, která umožňují její provádění,

f) řešení zásobování pitnou vodou, likvidace odpadních vod, odstraňování a likvidace pevných a kapalných odpadních látek a

g) řešení dopravního napojení vnitřního území lázeňského místa navrhovaných klimatických lázní veřejnou hromadnou dopravou včetně návrhu opatření omezujících dopravu ve vnitřním území lázeňského místa navrhovaných klimatických lázní.".

23. V příloze č. 1 části A písm. b) bod 4 zní:

,,4. se zvýšeným obsahem: kyseliny křemičité (nad 70 mg/l vody), fluoridů (nad 2 mg/l vody), lithia (nad 3 mg/l), barya (nad 1 mg/l), stroncia (nad 5 mg/l), bromidů (nad 5 mg/l), jodidů (1-5 mg/l), kyseliny borité (nad 17 mg/l; 4 mg B/l), sulfanu (1-2 mg/l), arsenu (nad 0,4 mg/l);".

24. V příloze č. 1 části A písm. i) se slovo ,,chemizmu" nahrazuje slovem ,,chemismu", slovo ,,Jodidy" se nahrazuje slovem ,,jodidy" a slovo ,,kriterijní" se nahrazuje slovem ,,limitní".

25. V příloze č. 3 části B se slovo ,,mezná" nahrazuje slovem ,,mezní" a slovo ,,mikroorganizmů" se nahrazuje slovem ,,mikroorganismů".

Čl. II

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti prvním dnem měsíce následujícího po dni jejího vyhlášení.

Ministr:

prof. MUDr. Válek, CSc., MBA, EBIR, v. r.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů