Čtvrtek, 12. září 2024

Beton ze 100% recyklovaného kameniva přichází na trh

Beton ze 100% recyklovaného kameniva přichází na trh

Česká firma THERMOSERVIS-TRANSPORT s.r.o. vyrábí beton z recyklovaného inertního stavebního odpadu, který tvoří v České republice více než 1/2 všech produkovaných odpadů. Stavební suť umí certifikovaným postupem správně podrtit a vytřídit, čímž vznikne recyklované kamenivo použitelné pro výrobu betonu. "Za pomoci speciálních přísad a příměsí a specifického výrobního postupu umíme vyrobit beton téměř stejných parametrů jako má beton vyráběný z přírodního kameniva. Přitom beton vyráběný ze 100% recyklovaného kameniva má lepší tepelně izolační vlastnosti, nižší objemovou hmotnost a výrobní náklady jsou o desítky procent nižší než je tomu u betonu z přírodního kameniva. Kromě běžného využití lze z tohoto betonu vyrábět různé výrobky jako jsou betonové bloky, silniční panely, opěrné nebo protihlukové stěny atd." říká Michal Pumprla ze společnosti THERMOSERVIS-TRANSPORT.

"Toto řešení má podporu jak v evropské tak v národní odpadové legislativě, která požaduje výrazné zvýšení podílu recyklace stavebních odpadů a minimalizování jeho skládkování. Recyklace inertního stavebního odpadu formou výroby betonu nebo betonových výrobků je plně v souladu se zásadami cirkulární ekonomiky a moderními trendy ve stavebnictví. Je všeobecně známo že zdroje přírodního kameniva jsou omezeny a jeho cena stále stoupá, přitom cena přírodního kameniva výrazně ovlivňuje i prodejní cenu betonu. Využití recyklátu se tedy velmi pozitivně promítá do nákladů stavby, proto recyklaci doporučujeme všem našim zákazníkům.
V posledních letech jsme investovali velké finanční prostředky a personální kapacity do výzkumu, vývoje a strojního vybavení v oblasti recyklace stavebních odpadů a jejich následného využití. Nejedná se pouze o snahu připravit firmu na novou legislativu a podmínky na trhu. Snažíme se vyvíjet a v praxi využívat zcela nové výrobní postupy a materiály, které budou mít pozitivní dopad na udržitelnost oboru zpracování stavebních odpadů.
Do této koncepce nám ideálně zapadala spolupráce se společností RED-BETON s.r.o, která poskytuje komplexní řešení v této oblast. Představa výroby kvalitního recyklovaného kameniva do betonu ze směsného stavebního odpadu byla velmi lákavá, proto jsme věnovali mnoho úsilí do testování a zkoušení této nové technologie. Kromě patentově chráněné receptury při samotné výrobě betonu je neméně důležitá kvalitní a stabilní výroba vhodného recyklátu. Požadované vlastnosti je možno dosáhnout pouze za dodržení striktních pravidel a výrobních postupů při jeho výrobě.
Po ověření funkčnosti nabízené technologie v praxi jsme se rozhodli vybudovat celosvětově první betonárnu specializovanou na výrobu betonu s označením RED-BETON z recyklovaného kameniva TETTRIX (certifikovaný výrobek konkrétních frakcí cihelného, betonového nebo směsného recyklátu, který garantuje stálost parametrů vstupní suroviny pro inovativní výrobu betonu z recyklovaných stavebních směsí). Dnes již tato betonárna stojí v našem areálu v Brně-Chrlicích a vyrábí jak transportní beton, tak i prefa výrobky." říká Michal Pumprla, provozní ředitel firmy THERMOSERVIS-TRANSPORT s.r.o.
Projekt Tvorba druhotných surovin ve stavebnictví ve společnosti THERMOSERVIS - TRANSPORT s.r.o. spolufinancován Evropskou unií a Ministerstvem průmyslu a obchodu, OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a probíhal v období 14. 1. 2019 - 31. 5. 2021. Způsobilé výdaje činily celkem 20.607.299,50 Kč a výše dotace byla 7.212.554,82 Kč. Prostředky byly použity na pořízení mobilní betonárny, forem na výrobu PREFA výrobků, mobilního hrubotřídiče, drtiče, pásového dopravníku a třídící lopaty na nakladač.
Firma THERMOSERVIS-TRANSPORT s.r.o je tradiční rodinná firma působící na trhu již 30 let. Zabývá se autodopravou sypkých hmot, výkupem, ukládkou a recyklací stavebních odpadů a komplexním řešením v oblasti zemních prací a zakládání staveb. K dispozici má moderní flotilu vlastních vozidel a strojů a moderní zázemí v rozsáhlém areálu v Brně-Chrlicích. Své služby nabízí především v Jihomoravském kraji, ale výjimkou nejsou ani zakázky v jiných krajích ČR, nebo v zahraničí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů