Čtvrtek, 12. září 2024

Česko hledá elektrárnu s naším odborníkem na energetiku

Česko hledá elektrárnu s naším odborníkem na energetiku

Portál Info.cz se v prvním dílu nové třetí řady energetické reality show ,,Česko hledá elektrárnu" zaměřil na ekologického nepřítele číslo jedna: Uhlí! V ČR se z něj vyrábí stále přes 40 % elektřiny.

Emisní povolenka a evropský trh s elektřinou však mají potenciál tento podíl už do roku 2027 snížit na nulu. A první náhradní zdroj v podobě paroplynové elektrárny bude uveden do provozu nejdříve v roce 2030. Jak tohle dopadne? Bude Praha svítit v pondělí a ve středu, a Brno v úterý a ve čtvrtek?

Moderátor Karel Kašák k tématu přistoupil - jak je jeho zvykem - bez ideologie a předsudků. Se štábem navštívil Elektrárnu Chvaletice i unikátní laboratoř Ústavu energetiky Fakulty strojní ČVUT v Praze. V rozhovorech s odborníky zjišťoval, co jsou to ty ,,systémové" elektrárny, o kterých se pořád mluví. V jaké jsou technické kondici a jestli jsou schopné splnit nejpřísnější ekologické požadavky Evropské unie.

Samozřejmě se ale opět ptal i lidí ,,na ulici", a ani tentokrát nevěřil svým uším. ,,Učitelka nám říká, že je to špatný," přiznala natvrdo jedna z oslovených školaček.

Prozradí ředitel elektrárny tajnou přísadu, která pomohla Chvaleticím porazit rtuť? Ohrozí pád velkých elektráren i teplárenství, doly a průmyslové energetiky? Končí uhlí jenom v Česku a Evropě, nebo i ve světě?

Sledujte mimořádně ožehavý díl až do konce: https://www.info.cz/podcasty/cesko-hleda-elektrarnu/cesko-odejde-od-uhli-aniz-by-za-nej-melo-nahradu-kdy-bude-svitit-praha-a-kdy-brno

http://www.fs.cvut.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů