Čtvrtek, 12. září 2024

Česká města mohou čerpat inspiraci pro boj s teplými dny například v Německu

Česká města mohou čerpat inspiraci pro boj s teplými dny například v Německu

Výsadba stromů na chodnících, zelené fasády a další stínící prvky jsou způsobem, jak lze chránit ulice a volná prostranství ve městech před současným vedrem. Pomáhat mohou také světlé fasády, které méně pohlcují světlo. Česká města mohou inspiraci pro boj s teplem čerpat třeba v jižní Evropě, například ve španělské Barceloně, ale také v sousedním Německu. Příkladem mohou být projekty ve městě Rastatt v Bádensku-Württembersku nebo v Berlíně, sdělila ČTK v tiskové zprávě poradenská společnost Drees & Sommer.

Vedení Rastattu vypracovalo desetibodový plán a více zeleně, více stínu a méně betonu má město ochladit. Nižší teploty ve městě v létě zajišťuje tisíc nově vysazených stromů v zástavbě a věžové domy se navzájem stíní a chrání byty před přehříváním. "Aby to ale fungovalo, nesmí plocha oken překročit 40 procent. Zároveň jsou vysoké domy nápomocné k přirozenému proudění vzduchu díky vzestupným proudům," uvádí zpráva. Berlínská čtvrť TXL se zase zaměřila na rozsáhlé ozelenění a udržitelné hospodaření s dešťovou vodou, přičemž část absorbované dešťové vody se může využít jako užitková voda.

Podle Katariny Svitkové z Institutu pro Evropskou politiku české obce potřebují akční plány, aby je vlny veder zastihly už připravené. "Nad rámec současných předpovědí a výstrah nutně potřebujeme akční plány pro města a obce. K tomu je ale v první řadě zapotřebí včasný a systematický sběr dat o zranitelnosti měst, který provedla kupříkladu Barcelona. Na místě je také inventura klíčových zdrojů a infrastruktury pro lokální zvládání letních veder, a to ve spolupráci se samosprávami a složkami integrovaného záchranného systému," řekla dříve ČTK Svitková.

Například samospráva Barcelony podle ní provedla rozsáhlý sběr dat. Mapovala i typy budov, rozsah a dostupnost zelených ploch nebo data o typech provozoven a pohybu zboží. "Výsledný soubor dat pomáhá městu každoročně včas plánovat cílená opatření. Mimo třístupňový akční plán má Barcelona více než 200 klimatických útočišť v prostorách veřejně dostupných muzeí, galerií, úřadů a knihoven. Poskytují pitnou vodu, klimatizaci a informační servis. Město také provozuje téměř dva tisíce veřejných pítek, instaluje stínící prvky. O vlnách veder se snaží informovat co nejdříve pomocí různých komunikačních kanálů, třeba i letáků," dodala.

Drees & Sommer je globální společnost poskytující služby v oblasti realit, průmyslu, energetiky a infrastruktury. Ve svých projektech, mezi které patří i zmíněné ve městě Rastatt v Bádensku-Württembersku nebo v Berlíně, se zaměřuje na udržitelnost a digitalizaci v realitním sektoru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů