Neděle, 15. září 2024

Opatření k regulaci nebezpečného stromu pajasanu žláznatého v Ústí nad Labem

Opatření k regulaci nebezpečného stromu pajasanu žláznatého v Ústí nad Labem

Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství chystá vydání opatření obecné povahy k regulaci invazivního druhu pajasanu žláznatého (Ailanthus altisima). V současné době je připraven návrh tohoto opatření, který je vyvěšen na úřední desce krajského úřadu. Každý, jehož práva, povinnosti nebo zájmy mohou být navrhovaným opatřením obecné povahy přímo dotčeny, může u krajského úřadu uplatnit připomínky v termínu do 14. 10. 2024.

Pajasan žláznatý původně pochází z jihovýchodní Asie, v poslední době se ale celosvětově silně šíří. V Evropě je zařazen mezi nebezpečné invazní druhy. V našem kraji je nejvíce rozšířen ve městě Ústí nad Labem, dále se šíří podél silnic nebo železnic. Pajasan je velmi odolný a životaschopný. Šíří se semeny, které roznáší vítr, nebo vegetativně kořenovou výmladností. Po jeho pokácení z kořenů rychle vyrostou stovky nových jedinců. Pajasanu prakticky není možné se zbavit bez použití herbicidů.

Pajasan je ve městě nežádoucí - svým kořenovým systémem narušuje stavby, jeho pyl je silně alergenní. Vzrostlé stromy mají křehké dřevo a jsou hrozbou pro bezpečnost osob a majetku. V zemědělství je pajasan problematickým plevelem, přenáší některé patogeny. Také v lesnictví může rychle osídlit paseky a konkuruje původním druhům dřevin. Ve volné přírodě zabírá stanoviště vzácných druhů a vytlačuje naše původní druhy.

Navržené opatření obecné povahy uvádí způsoby, jakými je nutné pajasany odstraňovat, kdo tuto regulaci provádí a v jakých lhůtách. Při postupu podle navrženého opatření se na pajasany nevztahuje ochrana dřevin podle zákona o ochraně přírody a krajiny, není tedy nutné žádat o povolení kácení pajasanů. Před kácením je vždy potřeba nejprve provést aplikaci herbicidu, nejlépe navrtáváním a injektáží do kmene, teprve po uhynutí dřeviny je možné jí pokácet. Zásadně nemají být pajasany káceny bez předchozí aplikace herbicidu!

Odkazy na další zdroje informací:

Zásady regulace invazního druhu pajasan žláznatý:

https://invaznidruhy.nature.cz/zasady-regulace

Doporučená likvidace metodou navrtávání s aplikací herbicidu:

https://www.ochranarskaprirucka.cz/wp-content/uploads/likvidace-akatu_tisk_A4_skladacka_2-sklady_final.pdf

http://www.kr-ustecky.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů