Neděle, 15. září 2024

Jaké je znečištění ovzduší v Turnově? Měření napovědělo

Jaké je znečištění ovzduší v Turnově? Měření napovědělo

Čtyřiadvacetihodinové měření znečištění venkovního ovzduší se konalo v polovině října loňského roku v Turnově. Jeho cílem bylo zpřesnit odhady toho, jak je znečištěním zasaženo obyvatelstvo a zjistit, jaká je aktuální situace ohledně ovzduší.

Akci organizoval Státní zdravotní ústav ve spolupráci s Krajským úřadem Libereckého kraje, Městským úřadem Turnov a Krajskou hygienickou stanicí Libereckého kraje.

,,Liberecký kraj podporuje tato měření organizačně i finančně. Chceme získávat data o životním prostředí ve městech, v tomto případě o stavu ovzduší. I přes dlouhodobou snahu inspirovat lidi k výměně kotlů, zateplování a lepšímu režimu spalování se opakovaně zjišťuje, že významných znečišťovatelem v urbanizovaném prostředí jsou lokální topeniště, tedy domácí kotle na vytápění domů a ohřev vody. Rád bych upozornil obyvatele kraje, že od prvního září platí zákaz provozu domácích kotlů první a druhé emisní třídy. Stále ale mohou požádat o dotaci na jejich výměnu," konstatoval Václav Židek, radní Libereckého kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.

Více informací ve zprávě khslbc.cz.

http://www.kraj-lbc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů