Neděle, 15. září 2024

Další krok ke komunitní energetice. Od 1. srpna lze registrovat energetická společenství pro sdílení energií

Další krok ke komunitní energetice. Od 1. srpna lze registrovat energetická společenství pro sdílení energií

Sdružení místních samospráv ČR zároveň požaduje v rámci novely energetického zákona (Lex OZE III), aby měly obce v budoucnu k dispozici zdarma a ideálně v reálném čase data o výrobě a spotřebě. Žádoucí je také větší státní podpora i pro jiné než fotovoltaické zdroje čisté energie, zejména mikro vodní elektrárny.

,,Vítáme, že se konečně reálně posouváme ke vzniku komunitní energetiky. Z našich průzkumů víme, že na 60 procent obcí plánovalo stavět vlastní energetické zdroje, ale mnohdy čekaly právě na možnost, aby mohly vyrobenou elektřinu spotřebovávat nejen například v budově, na které ji vyrobí pomocí fotovoltaiky, ale i v dalších odběrných místech," řekla předsedkyně SMS ČR Eliška Olšáková.

Sdílení, ne nevýhodný prodej přebytků

Obce, podnikatelé a občané budou mít od začátku srpna možnost registrovat pomocí formuláře na webu EDC svá výrobní a spotřební místa do tzv. skupin sdílení. Přebytky, které ve svých zdrojích vyrobí, pak nebudou muset prodávat do sítě, ale půjde je sdílet mezi jednotlivými budovami, respektive odběrnými místy.

Existují dvě možnosti, jak elektřinu v rámci komunity sdílet. Jednou z variant je tzv. energetické společenství, kdy různé subjekty vytvoří novou právní entitu, například spolek či družstvo. Členové pak mezi sebou sdílejí elektřinu za podmínek, které si sami stanoví.

Druhou variantou je tzv. princip aktivního zákazníka. Tento nově vzniklý institut umožňuje, aby si každý mohl svou vlastní vyrobenou elektřinu sdílet v jiném tzv. předávacím místě. Z jednoho místa, kde se elektřina vyrobí, ji lze sdílet na 10 dalších předávacích míst. Tento princip mohou snadno uplatnit obce a jejich příspěvkové organizace, ale i firmy a občané. Například v rámci rodin lze elektřinu vyrobenou třeba na chalupě sdílet s bytem ve městě a podobně.

,,Vedle samotné registrace do EDC je třeba ještě požádat distributora, aby všechna místa, kde se má sdílená elektřina spotřebovávat, osadil chytrými měřáky. Distributor má povinnost toto učinit do tří měsíců. U míst s výrobnou jsou chytré měřáky již dnes osazeny, je ale nutno osadit místa bez výroby, která budou sdílenou energii přijímat," uvedl Michal Svoboda, energetický manažer platformy OBEC 2030, kterou provozuje SMS ČR.

Data o spotřebě zdarma a v reálném čase

Díky chytrým měřákům bude možné monitorovat jak výrobu, tak spotřebu elektřiny v daných místech. Právě se sledováním spotřeby energie souvisí i požadavek SMS ČR v rámci projednávané novely energetického zákona známé jako Lex OZE III. Sdružení prosazuje, aby měly obce zdarma nárok na data o spotřebě v reálném čase, nejméně v intervalu 15 minut.

,,Mít přehled o těchto datech je důležité nejen z hlediska fakturace za spotřebu energie, ale také pro pozdější řízení energetiky. Dle našeho názoru má být přístup k těmto datům veřejnou službou, ale zatím není nikde uvedeno, že by obce měly mít data k dispozici zdarma," řekla dále Eliška Olšáková.

SMS ČR rovněž dlouhodobě apeluje na příslušná ministerstva, aby stát více podporoval i instalaci jiných zdrojů čisté energie, než je fotovoltaika.

,,Je žádoucí, aby vedle získávání energie ze slunce, což je dnes už běžné, šlo efektivně získávat energii z větru. Platí totiž, že 70 % celoroční výroby energie z větru je vyrobeno v 1. a 4. kvartálu v roce, kdy je naopak vyrobeno jen zhruba 30 % celoročního objemu fotovoltaiky. U větru se už daří zkracovat stavební řízení. Dále je opravdu nutné, aby stát konečně vzal do úvahy i mikro vodní elektrárny. Bohužel stát z pohledu legislativy neumí mikro vodní elektrárny definovat, přistupuje k nim jako ke klasickým vodním stavbám, což komplikuje jejich umisťování. Pro tyto vodní zdroje neexistuje jakákoliv dotačním podpora, ale ani metodologie umisťování těchto neinvazivních zařízení pro správce vodních toků," upozornil Michal Svoboda.

Mikro vodní elektrárny jsou přitom řešení, která nepotřebují budovat akumulační nádrž, nemění charakter vodního toku a vyhovují i ekologickým požadavkům, například co do průchodnosti toku pro ryby.

V České republice máme dnes několik vlastních patentovaných řešení. Pro obce, v jejichž katastru se nachází vodní tok, mohou být vítaným zdrojem čisté energie, jenž lze využít například pro veřejné osvětlení, a to zejména v jarních nebo podzimních měsících, kdy je vyšší průtok vody. Sluneční svit je naopak v těchto obdobích nižší, a tak vodní zdroj může vhodně doplňovat obecní fotovoltaiku. Vodní turbíny jsou, na rozdíl od větrných, efektivní i v opravdu malém nominálním výkonu (v řádech kilowatt) a nevyžadují složité stavební úpravy. V krajině jsou pak zcela neviditelné.

Eliška Olšáková

předsedkyně SMS ČR

Text byl publikován v aktuálním vydání zpravodaje SMSka. Celé číslo si přečtete v elektronické podobě zde. Archiv s předchozími vydáními si otevřete zde.

http://www.smscr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů