Neděle, 15. září 2024

Udržení vody v krajině jako horké téma. Na 40 obcí přihlásilo inovativní projekty do soutěže OBEC 2030

Udržení vody v krajině jako horké téma. Na 40 obcí přihlásilo inovativní projekty do soutěže OBEC 2030

Vedle projektů zaměřených na výrobu čisté energie, elektromobilitu, prvky smart village či dřevostavby letos mezi účastníky vyčnívá početné zastoupení řešení, která podporují zadržování vody v krajině.

,,První tři ročníky soutěže ukázaly, že v našich samosprávách vzniká řada přínosných počinů, které jsou pro další obce velkou inspirací. Je vidět, že obce reagují na aktuálně palčivá témata, jako byla energetická krize vyvolaná válkou na Ukrajině nebo dlouhodobé sucho, čemuž odpovídá i vysoký počet obcí, které letos přihlásily své projekty právě oblasti v zadržování vody v krajině. Tvoří téměř třetinu soutěžících. Nesmírně si vážím aktivit starostů, kteří dokážou prosadit a dotáhnout inovativní řešení i při své už tak náročné agendě," říká předsedkyně SMS ČR Eliška Olšáková.

Cílem soutěže OBEC 2030 je sdílet příklady dobré praxe a upozornit na environmentálně odpovědné projekty, které podporují energetickou soběstačnost obcí a pozitivně ovlivňují jejich životní prostředí, ale i ekonomiku. Odborná porota složená ze zástupců Sdružení místních samospráv ČR a partnerů soutěže nyní vybere z přihlášených obcí a městských částí finalisty. Vítězové pak budou vyhlášeni v rámci říjnové celostátní konference SMS ČR.

Obnova tůní i budování nádrží na dešťovku

Pro obce je zadržování vody v krajině zásadním tématem, byť pro ně aktuálně neexistuje zákonná povinnost opatření na retenci vody realizovat. Přesto je zřejmé, že jsou si starostové vědomi rizik, která přinášejí současná dlouhá období sucha. Nevratná proměna krajiny, ztráta úrodné půdy, povodně a další problémy činí ze zadržování vody v krajině téma, které by mělo zajímat každou obec.

Z letošních účastníků soutěže se na problematiku zadržování vody v krajině zaměřila mezi jinými moravskoslezská obec Zbyslavice, která mimo jiné vybudovala retenční nádrže k zachytávání dešťové vody pro zalévání zeleně. Obec Olešenka v Kraji Vysočina se zaměřila na obnovu rybníků, tůní a přírodních retenčních oblastí, zničených dřívější meliorační érou. Středočeská obec Klokočná přihlásila vzácný projekt kořenové čistírny odpadních vod.

Opatření pro budoucnost obcí

Ať jsou to nově budované tůně, cesty, které rozdělují monolitické plochy a pomáhají svádět vodu, anebo promyšlené výsadby dřevin, každé takové opatření může pomoci. Všechna přitom vyžadují komplexní přístup a hlubokou znalost krajiny.

,,Opatření pro zadržování vody často nejsou na první pohled vidět, ale je nezbytné jim věnovat pozornost. Je skvělé, že jsou u nás obce, kde mají odvahu pustit se do tohoto nelehkého úkolu, který vyžaduje spoustu úsilí a času jak ze strany starosty a zastupitelů, tak občanů. Řešení přihlášená do soutěže OBEC 2030 vysílají jasný vzkaz: inspirujte se a pusťte se také do úprav, které rozhodně mají smysl pro budoucnost vaší obce, uvádí Michal Svoboda, manažer platformy OBEC 2030.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže OBEC 2030 proběhne dne 11. října 2024 v rámci výroční konference SMS ČR ve Valticích. Všichni finalisté se mohou těšit na atraktivní ceny od partnerů soutěže. Obce, které by se se svými energeticky efektivními a environmentálně odpovědnými projekty rády zapojily v příštím roce, mohou očekávat vyhlášení dalšího ročníku soutěže na jaře 2025.

V letošním ročníku soutěže bylo možné přihlásit projekty hned v deseti kategoriích, například z oblasti energetické soběstačnosti, obnovitelných zdrojů energie, podpory biodiverzity, digitalizace, odpadového hospodářství nebo dřevostaveb.

http://www.smscr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů