Úterý, 17. září 2024

Dětské Café Nobel na výpravě za tajemnými hlavonožci

Dětské Café Nobel na výpravě za tajemnými hlavonožci

Ve čtvrtek 12. září pozve odbornice na měkkýše, malakoložka Lucie Juřičková, všechny mladé zájemce o přírodu do světa chobotnic, krakatic a kalmarů. Přednáška v Muzeu města Ústí nad Labem je součástí cyklu ,,přátelských setkání s vědou" Café Nobel, v dětské variantě Bez kofeinu.

Hlavonožci jsou mořští měkkýši, na které můžete narazit i na mělčinách. Mnozí z nich však obývají mořské hlubiny, kam člověk zavítá jen zřídka. Jsou to chytří živočichové, kteří dovedou komunikovat nejen mezi sebou, ale občas i s námi, lidmi. Hlavonožci jsou neúprosní dravci, vybavení chapadly a obřím zobákem. V minulosti se stali předobrazem řady bájných mořských příšer, jako byl například kraken. A není divu - vždyť některé druhy hlavonožců, především kalmaři a krakatice, patří mezi největší mořské živočichy vůbec.
,,O hlavonožcích toho víme úměrně tomu, jak jsme schopni je potkat," říká malakoložka doc. RNDr. Lucie Juřičková, Ph.D., z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. ,,Není tedy divu, že zejména život hlubinných druhů je dodnes opředen mnoha záhadami a tajemstvími." Jistě o tom popovídá i v ústeckém muzeu. A docela jistě se dostane i na všetečné otázky návštěvníků.
Café Nobel Bez kofeinu, věnované hlavonožcům, začne v Muzeu města Ústí nad Labem v 17:00 h. Na přednášku mají dospělí přístup pouze v doprovodu dětí - bez nich jedině v případě, že do začátku přednášky nebude naplněna kapacita.
Doporučujeme rezervaci místa na adrese muzeumusti@muzeumusti.cz. Další informace naleznete na webu cafenobel.ujep.cz.
Partnerem cyklu Café Nobel je populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium a také nakladatelství Academia.
Ilustrační foto: zdroj Pixabay.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů