Pátek, 27. září 2024

Nové knihy - Spolu, nezkrotní

Nové knihy - Spolu, nezkrotní

,,Pokaždé, když cítím, že ze mě pomalu vyprchává život, že ztrácím spojení s vlastním živým středem, vyrazím na potulku do krajiny," píše Luděk Čertík v jedné ze svých esejí o krajině, chůzi, naslouchání, životě a jiné zvířeně, které sebral do knihy Spolu, nezkrotní.

Země není jen planeta, která nese život. Země je životem procitlá - skrz naskrz živý svět. Živost světa zakoušíme na každém kroku: tu v tiché písni cvrčka lesního, tu v závanu petrichoru, tu v lahodné chuti zralého melounu. Také ale v modři oblohy, při pohledu na dešťová mračna, družice proplouvající letní nocí. Život si zkrátka nedokáže pomoct: za každou cenu musí tvořit a přetvářet, pronikat do každé skuliny, každého živlu a skupenství, hledat nové a nové způsoby sebevyjádření, nové a nové cesty, jak být nezkrotně spolu. Kniha Luďka Čertíka se cosi z této energie pokouší zachytit. V rozmanitých textech vybízí k otevřenosti vůči všemu živému, jehož jsme vždy nejen součástí, ale i aktivními spolutvůrci.
Pro knižní vydání autor své eseje přepracoval, doplnil básněmi, fotografiemi a seznamy doporučené četby, filmů, nahrávek i počítačových her. Vizuální podoby se zhostila grafická designérka a ilustrátorka Jana Kloučková Kudrnová. Text doprovázejí autorské fotografie Luďka Čertíka. Kniha vychází i v e-verzích a v audio podobě, namluvené redakčním týmem Sedmé generace. Autor k ní též vytvořil album svých terénních nahrávek Místa. To vše bylo možné díky podpoře bezmála 200 dárců a dárkyň, kteří tento projekt podpořili ve sbírce více než 100 tisíci korunami.
Luděk Čertík je původem jihočeský básník, esejista a hudebník, jeden ze zakladatelů audiovizuálního projektu Mess of Iguanas. Vystudoval obory Filmová studia na FF UK a Environmentální studia na FSS MU. Vedle Sedmé generace publikoval v časopisech Film a Doba, Host, Tvar či v českobudějovickém magazínu Milk & Honey. Je členem organizačního týmu spolku Pilgrim - Potulná univerzita přírody (potulnauniverzita.cz). Na akcích Pilgrimu pravidelně přednáší a pořádá naslouchací a přírodovědné vycházky. Dosud vydal dvě básnické sbírky: Mnohé řeky (Pilgrim, 2021) a Poslední divoké objetí (Malvern, 2023). Momentálně žije s rodinou v Praze.
Ve Spolu, nezkrotní naleznete těchto sedmnáct ,,esejí ze živého světa":
Na cestě - V krajině - Namodralé okraje - Nesuď město podle betonu - Naslouchám, klaním se - Dar naslouchání - Ponořeni ve zvucích - Jen poslouchat - A svět mi odpověděl, dotkl mě zpátky - Ticho a hluk - Kde žijí zvukočiny - Budoucí přítomné - V každém odbití - Poznej svou hostinu - Živé, toužící - Spolu, nezkrotní - Nenechat opici a tygra zemřít
Napsali o knize:
Tuto knihu jsem rozdělil do tří částí - esejí věnovaných potulkám v různých druzích krajin, včetně těch městských, dále zvuku, naslouchání a všemu, co s tím úzce souvisí, a konečně mimolidským zvířatům a našemu vzájemnému tělesnému i duševnímu prorůstání. Jednotlivé eseje na sebe navazují jen okrajově, lze je tedy číst v libovolném pořadí, podle momentální potřeby či nálady. Sekci o zvuku a naslouchání, kterou vnímám jako středobod knihy, si můžete obohatit poslechem terénních zvukových nahrávek na doprovodných webových stránkách spolunezkrotni.cz. Luděk Čertík, autor
Autorovy pronikavé věty ve mně - a věřím, že i v mnohých dalších - probouzejí notně zaprášenou biofilii. Už mluvím na pavouky a mouchy a ,,havěť všelijakou", které jsem se v dětství bál a nemilosrdně ji lovil. Citlivě vynáším mravence z mobilhomu na ostrově Rab (kteří se na druhý den vždy vynalézavě vracejí). Povídám si s dvěma zvědavými kachnami, které za mnou připluly v Růženině lomu pod Hády. Dlouho hledím do smutných očí deprimovaného šimpanze v kleci brněnské zoo i ryby ryjící tlamou o sklo mořského akvária v Pule. Nebo se při večerním plavání v ratíškovickém rybníku Hliník ,,štengruju" v místním labuťákem, který sem už roky přilétává vzpomínat na svou zesnulou životní lásku. Když tedy Luděk na závěr knihy píše, že ,,nežijeme pouze v době velkého vyhasínání a ochuzování, ale také v době velkého procitání", z vlastní zkušenosti už tuším, o čem je řeč. Vít Kouřil, šéfredaktor Sedmé generace
Ukázky z knihy:
Osobně si nedovedu představit život bez přítomnosti vyder, medojedů, pstruhů, outloňů, trnuch, zlatokrtů a jiných komplexně cítících tvorů, vzdálených i blízkých. Tvoří velkou část toho, kým jsem, kým doufám být.
Tady nahoře, před všemi hrázemi a nádržemi, si voda teče a hledá cesty po svém. Ladím se na tu nenucenost. Chci stejně nenuceně kráčet světem.
Není to zpěv kosa černého, který nás tolikrát zachránil před pádem do nejhlubší tmy? Můžu pouze hádat, jaké nové a netušené světy se před vámi rozestřou, jakmile zpozorníte, vyjdete do svých věčně hladových smyslů.
A jednoho dne se možná pokusíte se světem hovořit, ne mu jen naslouchat, i když i to plně dostačuje. Je tak povznášející, když na vaše hvízdání odpoví sameček žluvy, přilétne se dokonce podívat blíž.
Možná jsme sami sebe z tohoto světa vyloučili, ale svět nikdy nezavrhl, nezapřel nás - každý den trpělivě čeká, až se k němu znovu obrátíme; slovem, písní, tancem, modlitbou.
Knihu vydává Hnutí DUHA - Sedmá generace. Objednat si ji můžete ve všech formátech na e-shopu Sedmé generace. Landing page knihy s průběžně doplňovanými informace naleznete ZDE.
Bibliografické údaje
Autor: Luděk Čertík
Název: Spolu, nezkrotní. Eseje ze živého světa
Editor: Vít Kouřil
Obálka, grafická úprava a sazba: Jana Kloučková Kudrnová
Korektura: Lada Bánoková
Produkce: Kristýna Hájková, Vít Kouřil
Předmluva: Vít Kouřil
Fotografie: Luděk Čertík
Vydalo Hnutí DUHA - Sedmá generace v roce 2024.
Vydání první, rozsah 248 stran
ISBN: 978-80-909260-0-4 (brožováno); 978-80-909260-2-8 (online ; ePub); 978-80-909260-4-2 (online ; mp3), 978-80-909260-3-5 (online ; Mobipocket), 978-80-909260-4-2 (online ; mp3)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů