Pátek, 20. září 2024

Přírodovědecké fakulta UJEP zahájila inovativní projekt MATBIOMED. Cílí na prevenci globálních problémů s fatálními dopady pro lidstvo

Přírodovědecké fakulta UJEP zahájila inovativní projekt MATBIOMED. Cílí na prevenci globálních problémů s fatálními dopady pro lidstvo

Přírodovědecká fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem již 1. června 2024 zahájila ambiciózní projekt MATBIOMED - Materiály a technologie pro bioaplikace a medicínu. Projekt, koordinovaný fakultou pod vedením dr. Jana Malého, se zaměřuje na vývoj pokročilých nanomateriálů a biotechnologií s cílem řešit závažné problémy v humánní i veterinární medicíně.

Díky podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy prostřednictvím Operačního programu Jan Amos Komenský projekt přispěje nejen k vědeckému pokroku, ale i ke zvýšení konkurenceschopnosti Ústecko-chomutovské aglomerace. Realizace čtyřletého projektu bude probíhat do listopadu 2028.
MATBIOMED je příkladem strategického propojení výzkumných institucí a průmyslu. Vedle Přírodovědecké fakulty UJEP se na projektu podílí Krajská zdravotní, a. s., Biotechnologický ústav AV ČR, v. v. i., a biotechnologická firma Dyntec, s. r. o. Cílí na rozvoj nano(bio)technologií a nanomateriálů s aplikací v medicíně, diagnostice a veterinární péči.
,,Pro Ústecko-chomutovskou aglomeraci představuje MATBIOMED jedinečnou příležitost posílit výzkumnou základnu a propojit regionální vědecké instituce s průmyslovými partnery. Naším cílem je nejen přinést inovace do medicíny, ale i podpořit konkurenceschopnost regionu v oblasti vysoce specializovaného výzkumu," uvádí Mgr. Jan Malý, Ph.D., garant projektu a vedoucí Centra nanomateriálů a biotechnologií Přírodovědecké fakulty UJEP.
Projekt MATBIOMED se zabývá několika klíčovými výzvami, kterým současná medicína a veterinární péče čelí:
1. vývojem nových léčebných postupů proti bakteriálním biofilmům s rezistencí vůči antibiotikům,
2. prevencí a léčbou moru včelího plodu, závažného bakteriálního onemocnění s fatálními dopady na včelstva,
3. inovativními metodami predikce a diagnostiky nádorových a akutních onemocnění centrální nervové soustavy a plic,
4. výzkumem nanonosičů léčiv pro průnik hematoencefalickou bariérou, který má potenciál přinést zásadní změny v léčbě nádorů centrální nervové soustavy.
Projekt je také výrazným impulzem pro podporu vzdělávání a rozvoj mladých vědeckých talentů. MATBIOMED umožní studentům a mladým vědcům podílet se na špičkovém výzkumu s přímými aplikacemi v praxi. Tím posílí interdisciplinární spolupráci a propojí vědecké vzdělávání s aktuálními výzvami medicínského výzkumu.
,,MATBIOMED je projekt, který přináší naději na řešení závažných zdravotních problémů. Věříme, že výsledky výzkumu budou mít pozitivní dopad na širokou veřejnost a současně podpoří rozvoj regionální vědecké základny," dodává Jan Malý.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů