Pátek, 27. září 2024

VŠB-TUO se i letos zapojí do Evropského týdne udržitelného rozvoje

VŠB-TUO se i letos zapojí do Evropského týdne udržitelného rozvoje

VŠB-TUO je v oblasti udržitelného rozvoje a společenské odpovědnosti velmi a dlouhodobě aktivní. Univerzita připravila přednášky zaměřené na klíčová témata současnosti, které budou přístupné nejen pro žáky základních a středních škol, své studenty a zaměstnance, ale také pro širokou veřejnost. ,,Zveme vás na přednášky o inovativních přístupech v udržitelném průmyslu, nových metodách na podporu biodiverzity a opatřeních k prevenci plýtvání potravinami," říká Marcel Šihor, manažer udržitelnosti na VŠB-TUO.

Univerzita také pro své studenty a zaměstnance připravuje bazar, kde mohou přinést dámské, pánské či dětské oblečení, doplňky, boty, hračky nebo knihy. ,,Je jen na nich, jestli chtějí věci prodat, vyměnit nebo darovat. Považujeme to za nejšetrnější a nejúčinnější způsob získávání či zbavení se věcí ekologicky," vysvětluje Šihor.

Jednou z novinek v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje je instalace sedmi nových automatů na VŠB-TUO. ,,Automaty budou napájeny energií z našich solárních panelů a nabídnou studentům a zaměstnancům chlazenou jemně perlivou a čistou vodu. Je to nejen skvělý způsob, jak chránit životní prostředí, chceme také nabídnout zdravější alternativu k baleným nápojům," přibližuje Tomáš Otipka, ředitel kolejí a menzy na VŠB-TUO. Hlavním cílem této iniciativy je podle něj snížení množství plastového odpadu. Univerzita připravila recyklované lahve se svým logem, které si lidé koupí v bufetech. ,,Tento krok je součástí naší společné snahy o udržitelnější a zodpovědnější přístup k našemu životnímu prostředí," uzavírá Marcel Šihor.

Do Evropského týdne udržitelného rozvoje se zapojí vzdělávací instituce napříč republikou. Hlavním poselstvím je ukázat, že udržitelnost pro univerzity není teoretický pojem, ale že s ním také prakticky pracují. Další informace najdete na www.udrzitelna.vsb.cz nebo www.tydenudrzitelnosti.cz.

http://www.vsb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů