Pátek, 27. září 2024

Týden pomoci v povodněmi zasažených oblastech

Týden pomoci v povodněmi zasažených oblastech

Je to pouhých deset dní, kdy ničivé povodně zasáhly stovky obcí a měst v České republice. Potravinové banky se ihned zapojily do humanitární pomoci a staly se nezastupitelným prostředníkem v distribuci materiální pomoci v zaplavených místech.

Česká federace potravinových bank a Potravinové banky Olomouckého kraje, Ostravy a Jihočeského kraje zřídily neprodleně své povodňové krizové štáby, a tak byly schopny rychle reagovat na vznikající potřeby. V prvních hodinách se rozběhla koordinovaná a velmi efektivní spolupráce záchranných složek IZS, krajských krizových povodňových štábů, potravinových bank a dalších humanitárních organizací. Během prvních dní jsme byli schopni doplnit sklady potravinových bank o balenou pitnou vodu, rychlé občerstvení pro záchranáře a krizový materiál. Díky okamžité reakci našich týmů a skvělé koordinaci s generálním štábem Hasičského záchranného sboru jsme velmi rychle zajistili krizové potřeby v nejhůře zasažených oblastech.
Týden pomoci v číslech:
  • na Moravu a do jižních Čech odesláno více než 1 500 palet potravinové pomoci
  • 17 plných kamionů pomoci poslaly obchodní řetězce a další potravinářské firmy
  • shromáždili jsme dary v hodnotě 60 mil. Kč
  • za finanční dary nakupujeme potraviny podle potřeb, které mapují humanitární týmy v terénu, například paštiky nebo také bezlepkové potraviny.
Potravinové banky se zapojily do pomoci po celé republice. Od neděle 15. září jsme ve spolupráci s Vládou ČR otevřeli sběrná místa materiální pomoci, kam veřejnost solidárně shromažďuje materiální dary pro lidi postižené povodněmi. Ve stovkách sběrných míst mohou lidé přinášet potřebnou pomoc, kterou jsme přetřídili a operativně posíláme do centrálních skladů, především na severní Moravu. "Jsme svědky neskutečné solidarity všech lidí, bezúnavného nasazení logistických týmů a velmi štědré podpory od našich partnerů", reaguje na nastalou situaci Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank. "ze srdce a s obrovským respektem k záchranářům a celému IZS a práci humanitárních organizací děkuji všem dárcům, kteří se zapojili do pomoci. Naším úkolem je tuto pomoc dostat efektivně tam, kde je zapotřebí a vím, že se nám to díky společnému úsilí daří. Velké poděkování patří také kolegům z potravinových bank, kteří k běžné mravenčí práci při každodenním svážení potravin z obchodů, zajistili i tuto neskutečnou vlnu solidarity a vybrali od lidí stovky tun potravinové a materiální pomoci."
V zasažených oblastech probíhá intenzivní úklid a mapují se škody. Pomoc v terénu koordinují humanitární organizace. Potraviny a úklidové prostředky nyní distribuujeme do centrálních materiálních skladů, které zřídily kraje, města a obce. Extrémní nápor je nyní na naši logistiku, při které se opíráme o posily kamionové dopravy od společnosti Raben a logistické podpory od společnosti UPS. Velmi vítáme také navýšení dopravních kapacit ve spolupráci s Českou poštou.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů