Pátek, 27. září 2024

Arnika vyhlásila výsledky 10. ročníku Odpadového Oskara. Odpadové hospodářství se zlepšuje, mezi nejlepšími obcemi najdeme čtyři nováčky

Arnika vyhlásila výsledky 10. ročníku Odpadového Oskara. Odpadové hospodářství se zlepšuje, mezi nejlepšími obcemi najdeme čtyři nováčky

Arnika vyhodnotila odpadové hospodářství obcí napříč celou republikou v rámci jubilejního ročníku Odpadového Oskara. V rámci soutěže jsou oceňovány obce, jejichž produkce je pod 150 kg směsného komunálního odpadu na obyvatele a rok.

Z aktuálních dat je vidět, že se odpadové hospodářství obcí v České republice zlepšuje. Roste počet obcí s produkcí pod 150 kg/ob/rok. Narůstá i počet měst s produkcí pod 150 obyvatele. Například sídel nad 5000 obyvatel je již více než 40 a jsou mezi nimi i tři krajská města (Pardubice, Karlovy Vary a Jihlava).
"S potěšěním sleduji stoupající tendenci v počtu obcí s roční produkcí odpadu pod 150 kilorgamů na osobu. Efekitvní odpadové hospodářství pomáhá snižovat emise skleníkových plynů při jejich ukládání na skládky, prevence vzniku odpadů je prospěšná i díky nižším nárokům na dopravu a celkovou infrastrukturu jejich zpracování, ale také šetří cenné přírodní zdroje, jejichž těžba je velmi energeticky náročná. Věřím, že úspěchy a dobré praxe poslouží jako inspirace ostatním obcím v Česku na cestě ke zlepšení jejich vlastních systémů," řekla Klára Pleskačová z Nadace Heinrich-Böll-Stiftung, která letos soutěž podpořila.
Pořadí na předních příčkách se oproti loňskému roku nezměnilo. Nejméně zbytkového odpadu bylo vyprodukováno v Dalešicích, Chvalšinách a Fulneku. Dalešice a Chvalšiny mají produkci směsného komunálního odpadu zhruba 30 kg/osobu za rok. To představuje jednu a půl běžné 120 litrové popelnice. Jen pro srovnání, průměrná produkce v ČR je zhruba 190 kg/osobu za rok, tedy asi 10 popelnic na osobu. Ve Fulneku je produkce SKO 99,4 kg/ob.
Nově se mezi nejlepší obce v ČR dostaly Kunovice(Zlk), Přílepy(Zlk), Uherčice (Jmk) a Bocanovice (Msk).
"Ke snížení produkce zbytkového odpadu dochází z více důvodů. K největšímu poklesu dochází v obcích, které zavedli systém door to door (D2D) a to i o více než 70 kg/ob. Nízkou produkci mají také obce, které domácnosti motivují a to buď zavedením poplatku podle objemu přistavených nádob či jinou slevou (MESOH). Začíná se také projevovat vliv nové legislativy, kdy díky zvyšujícím se poplatkům za uložení odpadu na skládku se více obcí snaží produkci snižovat. V letošním roce jsme mezi nejlepšími zaznamenali obce, kde se váží každá popelnice a domácnosti platí podle hmotnosti vyprodukovaného odpadu (Císařov v Olomouckém kraji)," shrnul principy a opatření, která pomáhají snižovat produkci SKO, do své nové příručky Milan Havel, zakladatel soutěže Odpadový Oskar. Během deseti let soutěže s řadou obcí také spolupracoval i dosud spolupracuje jako poradce pro odpadové hospodářství.
Příručku Odpadové hospodářství obcí najdeteZDE
Hodnoceny jsou data o produkci směsného odpadu za rok 2023.
Kategorie 1: Obce s nejnižší produkcí směsného odpadu
(Pořadí obcí je stanoveno na základě absolutní hodnoty prokázané produkce směsného komunálního odpadu, přičemž bude vzata v úvahu i velikost obce (obce do 1000 obyvatel, obce od 1001 do 5000 obyvatel, obce nad 5001 obyvatel.)
Nad 5000
Kraj
Obyv.
SKO (kg/obyv)
Fulnek
Msk
5545
99,4
Vysoké Mýto
Pak
12333
109,9
Kunovice
Zlk
5638
110,6
1000 - 50000
Chvalšiny
Jck
1270
39,5
Přílepy
Zlk
1008
64,9
Uherčice
Jmk
1100
67,8
Do 1000
Dalešice
Lib
218
30,3
Bílá Voda
Olk
337
41,5
Bocanovice
Msk
491
45,3
Kategorie 2: Příklady dobré praxe
(Obce s produkcí směsných komunálních odpadů pod 150 kg/ob/rok, které mají vysokou úroveň recyklace a dobře motivují a komunikují s veřejností či jinak mohou být příkladem pro ostatní. Oceněny mohou být i zajímavé nápady.)
Odpadového Oskara v Kategorii II - Příklady dobré praxe získala obec Zliv. Vývoj jejich odpadového hospodářství Arnika sleduje 15 let.
Již dříve byly oceněny jako příklady dobré praxe obce Dalešice, Chvalšiny, Fulnek, Vysoké Mýto a Uherčice. Všechny tyto obce mají zaveden buď motivační systém platby podle produkce směsného odpadu, nebo systém door-to-door. Všechny obce se problematice odpadů věnují dlouhodobě.
Oceněné obce na webu Arniky:
Kategorie 1:
V příloze 1 uvádíme přehled všech obcí, u kterých jsme zjistili produkci směsného odpadu pod 150/130/100 kg/ob/rok (v závislosti na velikosti obce).
Srovnání průměrné produkce směsného komunálního odpadu z krajů (kg/obyvatele)
Zdroj: data EKOKOMU za rok 2023
Hlavní město Praha 187.0
Jihočeský kraj 193.7
Jihomoravský kraj 166.2
Karlovarský kraj 176.1
Královéhradecký kraj 168.3
Liberecký kraj 179.0
Moravskoslezský kraj 169.7
Olomoucký kraj 176.6
Pardubický kraj 166.6
Plzeňský kraj 177.6
Středočeský kraj 197.4
Ústecký kraj 204.9
Vysočina 169.8
Zlínský kraj 162.2
Průměr ČR 179.9
Graf 1: Míra třídění obcí podle krajů
Zdroj: data MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů