Pátek, 27. září 2024

Někteří lidé zneužívají povodňové skládky, vyhazují i to, co nezničila voda

Někteří lidé zneužívají povodňové skládky, vyhazují i to, co nezničila voda

Někteří lidé v místech postižených povodní zneužívají situace a na skládky vyhazují i věci, které nepoškodila voda. Jde například o staré pneumatiky. Zatěžují tak techniku, která z ulic odpad sváží. ČTK to řekli mluvčí Opavy i Krnova Roman Konečný a Dita Círová. V Opavě s tímto nešvarem chtějí bojovat a tyto předměty na místě nechávat. V Krnově tento problém zatím neřeší.

Odpad po povodních je jeden z největších problémů, se kterým zaplavená města a obce nyní bojují. Jen v Opavě předpokládají, že celkem budou muset vyvést 6000 velkoobjemových kontejnerů. Pokud lidé vyhazují i to, co s povodněmi nesouvisí, úklid zbytečně prodlužují.

"Bohužel se s tímto problémem setkáváme. Někteří lidé situace po povodních využívají, nebo spíše zneužívají. Chtějí si doma udělat pořádek. Objevuje se tam například suť vzniklá při rekonstrukcích bytů," řekl Konečný. Dodal, že odpad, který evidentně nepochází z likvidace škod po povodních, nebude ze skládek odvážen. "Upozorňujeme občany a provozovatele firem, že takový odpad si musí sami zavézt na skládku do Chlebičova," doplnil mluvčí Opavy.

S podobným probléme se setkali i v Krnově na Bruntálsku, který stejně jako Opava patří k nejpostiženějším městům v Moravskoslezském kraji. "Setkáváme se s tím. Nyní to ale nejsme schopni řešit. Nedokážeme takové věci roztřídit, když jsou v hromadách zaházené," řekla mluvčí Krnova Dita Círová. V Krnově se povodňový odpad vozí na tři dočasné skládky. Jde o stovky tun odpadu. S úklidem města pomáhají vojáci, hasiči i přes 200 vězňů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů