Pátek, 27. září 2024

Minulý týden se konal Evropský týden mobility, obce uspořádaly nespočet aktivit na téma Náš veřejný prostor

Minulý týden se konal Evropský týden mobility, obce uspořádaly nespočet aktivit na téma Náš veřejný prostor

Užít si města bez aut a vyzkoušet alternativní způsoby dopravy. To bylo cílem 23. ročníku Evropského týdne mobility, který pod záštitou Ministerstva životního prostředí proběhl mezi 16. až 22. září a završil jej mezinárodní Den bez aut. Téma letošního ročníku ,,Náš společný prostor" podpořilo rozvoj udržitelné městské mobility, upozornilo na problémy v dopravě a představilo řešení, která jsou šetrná ke klimatu a k životnímu prostředí. Letos s důrazem na veřejný prostor v našich městech a jeho spravedlivé uspořádání. V pondělí 30. září proběhne shrnující webinář pro širokou veřejnost.

Evropský týden mobility (ETM) je každoroční celoevropská kampaň na podporu udržitelné městské mobility, která se od roku 2002 koná vždy třetí týden v září a koordinuje ji MŽP. Do ETM se zapojují obce, které si připravují svůj vlastní program. Akce mají za cíl občanům přiblížit udržitelné způsoby dopravy (pěší, kolo, veřejná doprava, případně v posledních letech i sdílené služby), upozornit na problémy v dopravě a hledat řešení šetrná ke klimatu a životnímu prostředí. Zástupci samospráv mohou v rámci kampaně otestovat či prezentovat nová dopravní opatření a vést dialog s občany o problematice udržitelné městské mobility. Letos jsme také k ETM spustili nový web https://www.evropskytydenmobility.cz/.

,,Když pro naši každodenní cestu po městě zvolíme chůzi, jízdu na kole nebo veřejnou dopravu, vynaložíme energii mnohem efektivněji a s velkou úsporou emisí. Udržitelné formy dopravy nám pomáhají zpomalit prohlubování klimatické změny a snižovat závislost na fosilních palivech, jejichž těžba i spotřeba má celou řadu negativních dopadů na životní prostředí. Samozřejmě, že aktivním pohybem prospíváme i svému zdraví," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Tématem roku 2024 byl ,,Náš společný prostor" s odkazem na veřejný prostor v našich městech. Kampaň se tím snažila vyzvat ke společnému rozhodnutí o tom, jak chceme veřejný prostor sdílet a využívat. Zdůrazněny byly přínosy, které pro naši společnost má spravedlivé rozdělení veřejného prostoru, ať už mluvíme o bezpečnosti silničního provozu, míře hlukového zatížení, znečištění ovzduší nebo kvalitě života jako takové. Veřejný prostor patří nám všem a je potřeba se ujistit, že se každý může pohybovat bezpečně, pohodlně a v příjemném prostředí. Vpondělí 30. září bude také možné se zúčastnit webináře k Evropskému týdnu mobility pro širokou veřejnost. Akce proběhne od 15 hodin online na platformě Webex. Představen bude smysl kampaně a shrnutí letošního ročníku s tématem Náš společný prostor. Zástupci zapojených měst Dobříš a Třinec budou prezentovat zkušenosti s kampaní a jejími dopady pro obyvatele. Představena bude také myšlenka putovní výstavy Dobrá města , která ukáže příklady dobré praxe pro inspiraci ostatním, a tím přispěje ke zlepšení kvality života i životního prostředí v našich městech. Účast na webináři je zdarma a připojit se může každý skrz tento odkaz.

Do letošního ročníku se i přes povodně zapojilo celkem 38 obcí

Letos se ke kampani oficiálně připojilo 38 českých obcí, které přichystaly nespočet aktivit. Bohužel byl však právě proběhlý ročník ovlivněn mimořádnou situací spojenou s povodněmi v podstatné části České republiky. Zasaženy byly také města a obce, které se do Evropského týdne mobility zapojují pravidelně, vzhledem k okolnostem však musely značně omezit či úplně zrušit naplánovaný program. K velké újmě přišla jejich dopravní infrastruktura i veřejný prostor.

Tam, kde to bylo možné, se města snažila program podmínkám přizpůsobit a akce v nějakém režimu proběhly. Za zmínku stojí například Živá Labská stezka, kterou letos znovu zorganizoval Hradec Králové ve spolupráci s dalšími obcemi. Jedná se o akci pro celou rodinu, která se může vydat na kole či koloběžce připravenou trasou, kde na ně čekal doprovodný program, řada aktivit a soutěž o hodnotné ceny.

Zajímavé byly také aktivity obce Zákolany, které se letos k Evropskému týdnu mobility připojily poprvé. Na návsi připravili tzv. Zákolanský obývák, kde nechyběly pohovky, stolky, knihy nebo květiny. Následně vyzvali občany ke společně strávenému času, odpočinku, četbě. Konaly se také konkrétní akce, například promítání filmu, bazárek či brunch. Obývák vzbudil velký zájem sousedů a byl pravidelně ,,obydlen".

Například v Třinci hlavní akce teprve proběhne. Den mobility se bude konat 29. 9. 2024 na náměstí Svobody a v uzavřených částech komunikací. Na návštěvníky budou čekat například stánky středních škol, BESIPu, ukázky elektrokol a e-cargo kol nebo soutěže pro kolemjdoucí o ceny s tématikou udržitelné mobility v Třinci. Proběhne také vyhlášení vítězů soutěže Do práce na kole a Letní soutěže s cyklověží. V rámci Dne mobility bude představeno několik nových trvalých opatření, například nové stojany na kola u úřadu práce na ulici 1. máje.

Také letos se konala celá řada akcí neziskových organizací, vzdělávacích institucí, iniciativ či firem, což se v projevilo v rámci kategorie AKCEMOBILITY Evropského týdne mobility, kam bylo zaregistrováno celkem 14 aktivit, které se mohly konat kdykoliv během uplynulého roku. Mezi nimi například Do práce na kole nebo Pěšky do školy. Pro obě kategorie (obce a jiné instituce) se v následujících týdnech otevře registrace do celoevropské soutěže, kde bude vítěze vybírat nezávislá odborná porota. Slavnostní vyhlášení proběhne na jaře v Bruselu za účasti finalistů.

K Evropskému týdnu mobility a tisícům aktivních obcí a organizací se lze připojit zase příští rok. Účast na kampani je pro všechny zdarma a nevyplývají z ní žádné další povinnosti. Vítané jsou všechny aktivity na podporu veřejné dopravy, chůze, cyklistiky i dalších forem aktivní a udržitelné městské mobility. Může jít o organizované pěší procházky nebo cyklojízdy městem, akce a hry uspořádané v ulicích či vzdělávací workshopy. Více informací naleznete na národním kampaňovém webu.

MŽP koordinuje také Evropský týden udržitelného rozvoje a celoevropský festival akcí přispívajících k plnění světových Cílů udržitelného rozvoje (SDGs), do kterého se zapojují univerzity z celé ČR, neziskové organizace, firmy, obce i jednotlivci. ETUR probíhá každoročně od 18. září do 8. října, přičemž vrcholí v týdnu od 20. do 26. září - na výročí přijetí Agendy 2030.

V říjnu pak startuje Výzva 10 000 kroků, která je projektem neziskové organizace Partnerství pro městskou mobilitu z. s. a vyhlašuje se od roku 2021 vždy v dubnu a říjnu. Jejím hlavním cílem je, aby lidé zařadili chůzi nebo běh mezi své každodenní činnosti a udělali tak něco pro své zdraví. Každý zájemce o zapojení se do Výzvy si stáhne oficiální aplikaci, kam postupně nahrává nachozené nebo uběhnuté kroky a dle zadaného věku a váhy systém automaticky přepočítává jeho kroky na body. Tato výzva motivuje každého k zamyšlení, zda nevyrazit do práce nebo za zábavou pěšky. Výzva bude trvat celý měsíc a následovat bude slavnostní ocenění vítězů.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů