Pátek, 27. září 2024

Vyjádření společnosti ELEKTROWIN a.s. k nepravdivým a zavádějícím tvrzením v článku ČTK

Vyjádření společnosti ELEKTROWIN a.s. k nepravdivým a zavádějícím tvrzením v článku ČTK

Vyjádření společnosti ELEKTROWIN a.s. k nepravdivým a zavádějícím tvrzením v článku ČTK "Komise zahájila s Českem řízení kvůli nedostatečnému sběru elektroodpadu" ze dne 19. září 2024

Společnost ELEKTROWIN a.s. je transparentní a důvěryhodný kolektivní systém, který usiluje o efektivní a maximální zpětný odběr elektroodpadu a jeho následnou recyklaci v certifikovaných recyklačních zařízeních. Naší prioritou je dodržování legislativních pravidel a podpora udržitelného nakládání s odpady. Článek zveřejněný dne 19. září 2024 bohužel poškozuje dobré jméno společnosti Elektrowin, ačkoli věříme, že k tomu došlo nikoliv ze zlého úmyslu, ale kvůli složitosti a komplexnosti dané problematiky. Ujišťujeme všechny partnery a klienty, že dle právního rozboru naší společnosti žádné pokuty nehrozí. Elektrowin vždy postupoval a postupuje v souladu s platnou legislativou, plní sběrové kvóty a zajišťuje komplexní informování o svých aktivitách i nad rámec zákonných požadavků. Díky finanční stabilitě a rozsáhlé sběrné síti v České republice, čítající téměř 15 tisíc míst, je Elektrowin aktuálně nejspolehlivějším partnerem v oblasti sběru a recyklace elektroodpadu, což dokládají také aktuální výsledky nezávislé studie CETA.

Podle stanoviska právní kanceláře jsou tvrzení v článku týkající se hrozby pokuty ze strany MŽP nerelevantní, a to z následujících důvodů:

1. Přechodné období a povinnost plnit kvóty: Povinnost dodržovat minimální úrovně sběru odpadních elektrozařízení nebyla pro společnost Elektrowin v letech 2021 a 2022 závazná, jelikož platilo přechodné období podle Zákona o výrobcích s ukončenou životností (Zákon o VUŽ). Plnění kvót je pro naší společnost závazné až od roku 2023, kdy jsme obdrželi příslušné oprávnění. Z toho důvodu není možné tvrdit, že bychom v letech 2021 a 2022 jakoukoli povinnost porušili.

2. Sankce za porušení kvót: Zákon o VUŽ neumožňuje uložení sankcí za nedosažení sběrných kvót, nejedná se o přestupek. Na základě platné legislativy nebyl Elektrowin v letech 2021 a 2022 povinen dodržovat stanovené kvóty, a proto nemohl ani žádnou povinnost porušit. Ukládání sankcí za údajné neplnění sběru v tomto období je tedy zcela v rozporu s právním rámcem.

V článku je dále chybně rozporován fakt, že Elektrowin v roce 2023 splnil míru sběru na 66,9 %, což autor článku odvozuje z vlastního výpočtu. Metodika výpočtu míry sběru dle nové legislativy je však mnohem složitější a zohledňuje přechody mezi jednotlivými systémy. Pokud výrobce přejde mezi systémy, přináší s sebou i historická data za předchozí tři roky, což může výrazně ovlivnit výpočet.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů