Pátek, 27. září 2024

Povodně na majetku Ostravy a jeho společností způsobily škody za 1,5 miliardy Kč

Povodně na majetku Ostravy a jeho společností způsobily škody za 1,5 miliardy Kč

Povodně na městském majetku Ostravy a v městských společnostech způsobily odhadem škody za 1,5 miliardy korun. Prioritu má pro město především oprava Ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě-Přívoze. Většina odpadních vod z krajské metropole totiž v současnosti teče do řeky Odry. Škody na samotném městském majetku za více než miliardu korun ale nebudou plně hrazeny z pojištění. Novinářům to dnes řekl primátor Jan Dohnal (Spolu).

"Máme samozřejmě vlastní majetek města, který je buď města nebo městských obvodů, kde jsou zahrnuté škody jako cesty, mosty, ale i budovy škol. Pak máme majetek městských společností. Město Ostrava má majetek pojištěn a městské společnosti taky," uvedl Dohnal.

Podle něj se škody u městských společností budou řešit v rámci jejich pojistek a měly by být stoprocentně pokryty právě prostřednictvím pojištění. U majetku města je ale situace jiná. "To, co je pojištěno za městem, tak má pojistné plnění pro případ povodně v maximální možné výši, kterou šlo při sjednávání pojištění dosáhnout, a to je 250 milionů korun, což je samozřejmě částka, která tyto škody zdaleka nepokryje," řekl Dohnal.

Na první renovace je město schopno uvolnit peníze z vlastního rozpočtu. "Máme peníze v některých fondech, například na vodohospodářskou infrastrukturu, které jsme schopni zapojit hned. Něco dostaneme z pojištění. Zjišťujeme, kde jsou ty škody největší a tady budeme chtít požádat o pomoc i stát, který chce alokovat na povodňové škody částku kolem 40 miliard korun," řekl Dohnal.

Největší škody jsou na vodohospodářské infrastruktuře. Značně poškozená je Ústřední čistírna odpadních vod, která byla zatopena a její oprava bude ze všech povodňových škod nejdražší. "Je to opravdu velký problém, který předpokládám bude potřebovat vyřešit s ministerstvem zemědělství s tím, že tady ty škody odhadujeme na 300 a více milionů korun jenom na té čističce odpadních vod, která je aktuálně nefunkční," řekl Dohnal. Krizový štáb Moravskoslezského kraje už vyzval vládu a ústřední krizový štáb, aby se situací zabývaly. Poškozená je ale i kanalizace, vodovody, cesty, mosty nebo sociální zařízení.

Město je podle primátora schopno na obnovu majetku velmi rychle uvolnit stovky milionů korun. "Tak daleko ale ještě nejsme. Voda opadla poměrně nedávno, takže probíhá technický pasport těch škod. Jsou tam ale škody, které se budou odstraňovat roky," podotkl primátor. Město zatím uvolňuje finance jen na okamžité práce, které se musí udělat, aby se zamezilo dalším škodám.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů