Pátek, 27. září 2024

Re-use projekt Jsem zpět předal jubilejní 1000. spotřebič. Repasovaná sušička poslouží dětem z Klokánku

Re-use projekt Jsem zpět předal jubilejní 1000. spotřebič. Repasovaná sušička poslouží dětem z Klokánku

Předat použitý, ale stále funkční spotřebič a tím pomoci lidem v obtížné životní situaci - to je hlavní myšlenka projektu ,,Jsem zpět", který již devět let podporuje organizace po celé České republice. Pračky, myčky nádobí, sporáky, trouby, ledničky, to je jen malý výčet spotřebičů, které lidé mohou odevzdat k dalšímu využití potřebným. Aby byl celý proces co nejjednodušší, spotřebiče určené k opětovnému použití navíc technik vyzvedne přímo z domácností.

Zpětně odebrané funkční elektrospotřebiče projdou odbornou kontrolou a ty plně funkční a repasované jsou v rámci projektu ,,Jsem zpět" bezplatně předány na místa, kde jsou zapotřebí. Jubilejní 1 000. kus putoval do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP) Fondu ohrožených dětí Klokánek Štěrboholy v Praze.
,,Je to pro nás velká pomoc, protože peníze, které bychom museli utratit za sušičky, pračky, myčky, můžeme takto investovat například do aktivit a zážitků pro děti," sděluje ředitelka Klokánku Štěrboholy Petra Vídenská. Dodává, že pro neziskové organizace je zásadní každá podpora, a to jak finanční, tak materiální. Velké spotřebiče, jako jsou ledničky a myčky, představují významnou pomoc, protože jejich vysoká pořizovací cena je často mimo finanční možnosti organizací.
,,Pilotní fáze projektu byla spuštěna již na sklonku roku 2014, kdy Elektrowin nabídl neziskovým organizacím první použité spotřebiče. První, kdo tuto nabídku využil, byl právě Fond ohrožených dětí. Od té doby obdržela spotřebiče široká řada neziskových organizací - azylové domy, chráněné dílny, oblastní charity, potravinové banky a další obecně prospěšné společnosti," uvádí výčet podpořených organizací předseda představenstva společnosti ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník.
Nevyhazujte, pomáhejte!
Přes formulář na webových stránkách projektu mohou lidé nabídnout svůj vysloužilý elektrospotřebič k opětovnému použití. Odborníci posoudí vyplněné parametry zařízení, a pokud vyhovuje, přijedou si pro spotřebič přímo k dárci domů. ,,Na základě stanovených kritérií vybíráme vhodné spotřebiče, které ještě mohou posloužit svému původnímu účelu, otestujeme jejich funkčnost, tak aby vyhovovaly platným předpisům, případně provedeme potřebné opravy," vysvětluje Miloslav Klatovec, jednatel firmy BMK Servis, která opravy spotřebičů zajišťuje. Servisní technik poté na místě určení provede odbornou montáž, případně vymění vysloužilý spotřebič za funkční. Projekt dbá na bezpečnost všech repasovaných spotřebičů.
Jsem zpět řídí společnost ELEKTROWIN a.s., největší kolektivní systém určený pro zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. ,,Od svého vzniku v roce 2005 jsme zrecyklovali více než 36 miliónů vyřazených elektrospotřebičů o celkové hmotnosti přes 631 000 tun," doplňuje předseda představenstva společnosti ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník a dodává, že elektrospotřebiče by měly putovat k recyklaci opravdu až v momentě, kdy doslouží. Pokud si pořídíte novější model a starý spotřebič je stále funkční, může prostřednictvím projektů jako ,,Jsem zpět" ještě udělat dobrou službu někomu dalšímu.

Jak se do projektu zapojit zjistíte na stránkách www.jsemzpet.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů