Středa, 16. října 2024

Vítězi krajského kola Ekologické olympiády se stali studenti ze Šluknova

Vítězi krajského kola Ekologické olympiády se stali studenti ze Šluknova

Studenti středních škol a gymnázií Ústeckého kraje se sjeli o víkendu 4.-6. října 2024 do Kampusu UJEP na krajské kolo Ekologické olympiády.


Jubilejní 30. ročník tradiční celostátní soutěže tříčlenných týmů středoškoláků v porovnávání znalostí a dovedností v oblasti ekologie, ochrany přírody a péče o životní prostředí měl téma Voda v krajině a adaptace na klimatickou změnu.
Na krajské úrovni ekolympiádu v Ústí nad Labem společně organizovaly 4. Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Tilia, Fakulta životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Dům dětí a mládeže Ústí nad Labem.
Ústecká univerzita podpořila soutěž v rámci projektu RUR - Region univerzitě, univerzita regionu, ve kterém z jedné četných dílčích aktivit praktikami hravého učení a soutěžením rozvíjí všestranný rozvoj dětí a žáků Ústeckého kraje tak, aby přirozeně zažívali sounáležitost s regionem a zároveň bylo rozvíjeno jejich kritické myšlení.
Hostitelé, tedy UJEP a DDM, pro účastníky připravili pestrý program se znalostními testy a poznávací zkouškou z rostlin, živočichů i mineralogie. Nechyběla ani odborná přednáška o Geologii Českého Středohoří. Zatímco studenti vyplňovali testy, pedagogický doprovod si mohl v laboratoři FŽP vyrobit mýdlo. Večeři si účastníci dali v Menze UJEP.
Praktické zkoušky na studenty čekaly v sobotu. Prvním dovednostním úkolem bylo provedení průzkumu veřejného mínění ve věci připravovaného vyhlášení CHKO Krušné Hory. Druhá praktická zkouška zadala soutěžícím úkol zmapovat stromy v Městských sadech pomocí aplikace ArcGIS Field Maps. Zároveň museli zjistit údaje o hodnotách stromů, které spočítali pomocí webové metodické aplikace AOPK ČR, a celkově vyhodnotit stávající stav veřejné zeleně Městských sadů v Ústí nad Labem, případně navrhnout jeho vylepšení.
,,Zadání se studenti chopili se ctí a poctivostí, a všechny studentské práce byly odbornou porotou hodnoceny na velmi dobré úrovni," říká doc. Pavel Krystyník, proděkan pro vnější vztahy FŽP UJEP.
Z dvaceti pěti soutěžících týmů se vítězem krajského kola 30. ročníku ekologické olympiády stalo družstvo ze Střední lesnické a odborné školy Šluknov. Za nejlépe zpracovaný první úkol byla předána také speciální cena Fakulty životního prostředí UJEP studentkám z Gymnázia Roudnice nad Labem.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů