Středa, 16. října 2024

Teplické Café Nobel: Jak se stáváme lidmi?

Teplické Café Nobel: Jak se stáváme lidmi?

Sociální učení u člověka umožnilo rozvoj kultury, která nemá v přírodě obdoby! Ve čtvrtek 17. října o tom bude na hvězdárně v Teplicích povídat etolog prof. Mgr. Jan Havlíček, Ph.D., z Katedry zoologie Přírodovědecké fakulty UK a Národního ústavu duševního zdraví.

Mezigenerační předávání tradic, jako jsou získávání potravy či dialekty ve zpěvu, známe i u některých lidoopů, kytovců nebo ptáků. Jaké psychologické nástroje se však vyvinuly k předávání znalostí u člověka? Co je to kumulativní kultura a jaký je rozdíl mezi imitací a emulací? Patří výuka jen do školy - a od koho se učí děti lovců a sběračů?
,,Etologie je věda, která se zabývá chováním živočichů," vysvětluje koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský. ,,Jejím podoborem je pak etologie člověka, která bude hlavním tématem naší přednášky."
Prof. Mgr. Jan Havlíček, Ph.D., se zabývá především evolučními aspekty sociálního vnímání u člověka. Jeho výzkumná skupina studuje, jakým způsobem tělesný pach, tváře a hlasy ovlivňují utváření prvního dojmu, a to především v kontextu výběru partnera a fyzické kompetice, tedy vzájemného vztahu. Dále se zabývá formováním partnerských vztahů, behaviorálním imunitním systémem a interakcí biologické a kulturní evoluce.
Přednáška se uskuteční v prostorách hvězdárny v Teplicích na Písečném vrchu od 18:00 h. Doporučujeme rezervaci místa na adrese: hap@hapteplice.cz. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů