Neděle, 2. června 2024

Dobrovolníci budou v Krkonoších od pátku do neděle uklízet odpadky po turistech

Dobrovolníci budou v Krkonoších od pátku do neděle uklízet odpadky po turistech

Dobrovolníci budou od pátku do neděle při akci Čisté Krkonoše a Zelený Špindl uklízet odpadky, které v zimě lidé odhodili na sjezdovkách a turistických trasách. Centrem dění bude dolní stanice lanovky ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. Na organizaci tradiční úklidové akce, zapojené do projektu Ukliďme Česko, při níž se sebere několik tun odpadu, se letos domluvily Správa Krkonošského národního parku, město Špindlerův Mlýn a Skiareál Špindlerův Mlýn.

"Cílem akce je zapojit do úklidu nejen místní obyvatele, ale všechny návštěvníky Špindlerova Mlýna, kterým není stav krkonošské přírody lhostejný," uvedl ředitel skiareálu René Hroneš. Zapojit se podle něj bude moci každý, kdo vyrazí na procházku či výlet. Sběrači odpadků od skiareálu jako odměnu dostanou jednodenní skipas na příští sezonu nebo zpáteční jízdenku na lanovku v létě.

Organizované uklízení v pátek začne v 09:30 hodin u dolní stanice lanovky na Medvědín. Sběrači tam dostanou pytle na odpadky, rukavice a mapu, kam se vydat. V sobotu bude sraz u lanovky v 09:00. V neděli již akce nebude organizovaná. Po celou dobu si ale budou moci zájemci vyzvednout pytle a rukavice také na recepci zapojených hotelů a na turistických informačních centrech v centru města. Kontejner na sesbíraný odpad bude na medvědínském parkovišti.

Krkonoše jsou nejnavštěvovanějším českým pohořím. V roce 2022 do nich přijelo rekordních více než 12,1 milionu lidí. Krkonoše jsou unikátní mozaikou horských ekosystémů a pro svou podobu se Skandinávií jsou někdy označované jako ostrov tundry uprostřed Evropy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů