Přemýšleli jste někdy o tom, jakou zátěž pro životní prostředí představuje obyčejné pivo? Tím spíše, když se dnes po světě slaví International Beer Day tedy Mezinárodní den piva. Jedná se o pohyblivý svátek, který probíhá každoročně první pátek v měsíci srpnu.
1. pátek v srpnu - Mezinárodní den piva
Tento svátek vznikl ve městě Santa Cruz v Kalifornii z iniciativy pivních sládků, kteří chtěli oslavit své řemeslo. Záhy však získal přízeň i u konzumentů a rychle se rozšířil do dalších zemí včetně Evropy. Jeho oslav se podle webových stránek www.internationalbeerday.com účastní tisíce milovníků zlatavého moku a jejich počet každý rok roste.
Přemýšleli jste někdy o tom, jakou zátěž pro životní prostředí představuje obyčejné pivo? Zřejmě ne, pokud ho tedy sami nezkoušíte v malém či velkém objemu vařit. Pak si uvědomíte neradostnou skutečnost: že přeměna ječmene na fermentované pivo za sebou zanechává ekologickou stopu epických rozměrů.
Pro představu: Na každou lahev piva se odhaduje průměrná spotřeba energie asi 0,2 kilowatthodiny, což je dost na zhruba tři a půl hodiny provozu televize s úhlopříčkou obrazovky 100 centimetrů.
Pokud jde o vodu, je poněkud složitější stanovit, kolik je jí potřeba na výrobu piva - od pěstování chmele a ječmene až po vymytí veškerého pivovarnického zařízení. Nedávné studie naznačují, že může být potřeba až 300 litrů vody na vznik jediného litru piva. A co hůř, většina ingrediencí používaných k výrobě piva se ve skutečnosti nekonzumuje, takže zbytky chmele a sladu je třeba někam vyhodit či zlikvidovat.
Milovníci řemeslných druhů piva, kteří se snaží myslet na životní prostředí, tohle asi neradi uslyší, ale vysokoalkoholická chmelová piva spojovaná s touto čím dál tím oblíbenější pivní scénou, mohou být pro životní prostředí ještě o něco horší.
Zajímavá fakta o pivu a jeho konzumentech:
- Vůbec první pivo pochází z Číny, kde se nazývalo kui, a bylo uvařeno před 7000 lety. Vařilo se z ovoce, medu a rýže.
- V Egyptě bývalo pivo národní měnou a např. dělníci byli na stavbách často vypláceni právě pivem. Přesněji řečeno pivo byla součást jejich mzdy, dostávali ho třikrát denně na poukázky.
- Nejsilnější pivo na světě se jmenuje Snake Venom Brewmeister, pyšní se obsahem alkoholu 67,5 %.
- Na výrobu jednoho půllitru piva je průměrně potřeba 4 litrů vody, 3 šištice chmele, 2400 zrníček sladu z klasů ječmene a 2,5 gramu tekutých kvasnic.
- Češi jsou se 141 vypitými litry na osobu na prvním místě celoevropského žebříčku v konzumaci piva. Do čela jsme se dostali v roce 1971 se specifickou spotřebou 160 litrů, nejvyšší spotřebu 167 litrů jsme zaznamenali v roce 1992.
Nejdůležitější pravidlo pro konzumenty piva: "Důsledným dopíjením piv za úsporu chmele! (a sladu, vody, energie...)" :-)
Nejen Den piva...
Dalších zhruba 250 dnů a svátků týkajících-se životního prostředí, včetně podrobnějších informací o nich, najdete v EKOkalendáři spolku Ukliďme Česko. A jako bonus i 365 EKOtipů na každý den...