Pátek, 6. září 2024

20. července - Den vesmírného průzkumu

Společnost těžila a těží z průzkumu vesmíru různými způsoby, včetně zdraví a medicíny, komunikace, informačních technologií, dopravy, ekologie a mnoha dalších. Den vesmírného průzkumu je ideální příležitostí ukázat a oslavit pokroky, které svět díky průzkumu vesmíru udělal.

20. července - Den vesmírného průzkumu

Historie Dne vesmírného průzkumu

Počátky Space Exploration Day sahají do doby, kdy člověk poprvé vstoupil na Měsíc, který se konal 20. července 1969, kdy americká mise Apollo 11 bezpečně přistála dva astronauty na povrchu Měsíce. Samotný den byl poprvé konán jako připomínka této historické události během akcí konaných na počátku 70. let a od té doby se tato událost koná každoročně. Muž stojící za původní myšlenkou akce J. David Baxter, který byl v té době členem představenstva National Space Society (NSS). Space Exploration Day je o více než jen o přistání na Měsíci a jeho cílem je vzdát hold neuvěřitelným úspěchům vesmírných programů z minulosti a také podnítit nadšení pro budoucí výzkum vesmíru.

Jak oslavit Den vesmírného průzkumu

Super způsob, jak se dozvědět více o vesmíru, může být návštěva vesmírného muzea, hvězdárny nebo planetária, kde najdete spoustu zajímavostí pro děti i dospělé.

Stinné stránky průzkumu vesmíru

Od začátku vesmírného věku, který se datuje ke 4. říjnu 1957, se na oběžné dráze hromadí kosmické smetí, kterého ve vztahu k operačním satelitům přibývá exponenciálně. Kosmické smetí představuje globální problém, k němuž přispěly všechny země s přístupem do vesmíru. Řešení problému kosmického smetí musí mít rovněž globální povahu a podporu všech zemí, primárně těch, které jsou ve vesmíru aktivní.

Povědomí o budoucím problému kosmického smetí se začalo formovat již na počátku šedesátých let, nicméně v mezinárodním společenství začal problém rezonovat později, a to v sedmdesátých letech na konferenci Mezinárodní astronautické federace. Problém však byl mezinárodně řešen až v roce 1993 při zřízení Meziagenturního koordinačního výboru pro kosmický odpad (Inter-Agency Space Debris Coordination Committee; IADC). V roce 2002 IADC přijal Pokyny pro zmírňování kosmického smetí (Space Debris Mitigation Guidelines); poté spolupracovala pracovní skupina Výboru OSN pro mírové využití vesmíru (Working Group of the United Nations Committee on the Peaceful Uses of Outer Space; UN COPUOS) společně s IADC na aktualizaci a revizi pokynů. ,,Pokyny Výboru pro mírové využití vesmíru ke zmírnění kosmického smetí" byly přijaty a schváleny v roce 2007.

Nicméně dobrovolné a nezávazné pokyny zhoršující se situaci nezvrátily. Testování anti-satelitních zbraní Spojenými státy, Čínou, Ruskem a Indií či nástup megakonstelací o desetitisících satelitů typu Starlink od splečnosti SpaceX situaci nezjednodušuje. Jak ukazuje vědecká analýza, udržitelnost vesmíru může zajistit pouze aktivní odstraňování kosmického smetí, které s sebou přirozeně nese bezpečnostně citlivé diskuse, neboť technologie aktivního odstranění smetí z oběžné dráhy lze považovat za vojenskou dovednost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů