Sobota, 26. října 2024

Od 8. do 10. listopadu se otevírají pasivní domy po celém Česku

Dny pasivních domů jsou mezinárodní akcí, do které se celosvětově zapojují stovky objektů v Německu, Rakousku, Belgii, USA nebo na Novém Zélandu. Všichni zájemci o zdravé a energeticky úsporné bydlení díky tomu mají možnost navštívit jak zabydlené, tak teprve rozestavěné pasivní domy.

Od 8. do 10. listopadu se otevírají pasivní domy po celém Česku

O nadcházejícím víkendu se v Česku koná mezinárodní akce Dny pasivních domů. Všichni zájemci o zdravé a energeticky úsporné bydlení budou mít možnost navštívit jak zabydlené, tak teprve rozestavěné pasivní domy, tedy domy s kvalitně zaizolovanou obálkou, zdravým vnitřním prostředím a minimálními náklady pro dosažení celoročního tepelného komfortu. Akci koordinuje profesní sdružení Centrum pasivního domu a je pro návštěvníky zdarma.

KDY: 8. -10. 11. 2024

Zeptejte se majitelů, jak se jim v domě žije.
Jaké jsou jejich roční náklady na energie.
,,S kým" dům stavěli/renovovali, jak probíhala spolupráce, s jakými problémy se potýkali.
Jestli se jim rozhodnutí vyplatilo.

Zažijte to na vlastní kůži a udělejte si svůj názor.

Načerpejte inspiraci, ať už vás zajímá exteriér, interiér, technologie nebo všechno dohromady.
A samozřejmě využijte přítomné odborníky a položte jim otázky, na které chcete znát odpověď.

Vyberte si otevřené domy, které vás zaujaly a zaregistrujte si termín návštěvy. Vybrat si můžete dům ve vašem regionu.

Slavnostní zahájení letošního ročníku Dnů pasivních domů se uskuteční v krásných prostorách zrenovované fary z 19. století v Praze Michli 8. 11. 2024. Zahájení bude odstartováno tiskovou konferencí pro pozvané hosty a následovat bude komentovaná prohlídka pro registrované zájemce. Více informací zde.

Co je pasivní dům?
Pasivní domy charakterizuje zdravé a komfortní vnitřní prostředí, extrémně nízké náklady na vytápění, stálý přívod čerstvého vzduchu, vysoká tepelná pohoda v místnosti a příjemné teploty v zimě i v létě - domy se nepřehřívají. Domy díky nízké potřebě energie využívají obnovitelné či alternativní zdroje a řízené větrání s rekuperací tepla. Roční potřeba tepla či chladu je 3x až 4x nižší než u běžné novostavby, investiční náklady přitom bývají podobné nebo jen mírně vyšší (o 5-10 %). Může jít o dřevostavby i zděné domy. Protože pasivní domy splňují vysoké požadavky na energetickou náročnost, mohou čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám, které pomohou stavebníkům vícenáklady dofinancovat. Pasivní domy také ukazují cestu, jak adaptovat budovy na změnu klimatu a jak naplnit stále přísnější legislativní požadavky na nové budovy, které budou muset postupně dále snižovat emisní zátěž z vytápění i z celého svého životního cyklu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů