Citroníky jsou dobré pro životní prostředí a neuvěřitelně užitečné. Připravte si limonádu, salátový dresink, koktejly a další. Stačí zasadit citroník a těšit se na úrodu.
3. sobota v květnu - Den sázení citroníků
Citrony jsou fantastické! Používají se při výrobě některých lahodných nápojů (limonáda, růžová limonáda, malinová limonáda, ok... pravděpodobně zde vidíte nějaké možnosti.) a používají se také v některých z nejvýkonnějších čističů na trhu.
Navíc voní naprosto fantasticky! Plant A Lemon Tree Day vás vybízí k zasazení citroníku ve vašem sousedství (nebo bytě, či ve skleníku, pokud jste v chladném klimatu)!
Pozor na chladno
Citroník je teplomilná rostlina, která špatně snáší i krátkodobý pokles teploty pod bod mrazu. Při kvetení jsou květy a plody zničeny při -2 °C, dřevo bývá vážně poškozeno u -6 °C a celá rostlina pak odumírá při poklesu teplot k -9 °C. Nejkvalitnější plody ovšem strom poskytuje na místech s léty příliš chladnými pro správné vyzrání pomerančů a grapefruitů. Upřednostňuje změnu klimatu v ročních obdobích, nemá však dobu vegetačního klidu.
Vyžaduje hlubokou, propustnou, nezasolenou, kyselejší půdu jen s minimem vápníku s pH mezi 5,5 až 6,5. Žádá dostatečné množstvím vláhy, nesnáší však stanoviště s vysokou hladinou podzemní vody nebo příležitostně zaplavovaná. Vysazuje se do nadmořské výšky až 2000 m, kde bývají průměrné roční srážky 900 až 2500 mm. V dlouhých obdobích sucha je pro tvorbu kvalitních plodů nutná závlaha. Na větrných stanovištích mívá často poškozované větve. Stromy začínají kvést ve věku 3 až 5 let a mohou dožít i sta let.
Citrus limonový má schopnost remontace a kvete a plodí průběžně po celý rok, (resp. vícekrát ročně), jedinec má současně květy a zároveň i zralé plody, jejich zrání trvá 9 až 12 měsíců, obvykle se sklízejí třikrát do roka. Nejkvalitnější citrony jsou z prvního květu sklizené v listopadu až březnu. V dubnu sklízené plody jsou větší, bledé, mají nerovný povrch a obsahují málo kyseliny citronové a vitamínů. Plody z třetí sklizně, probíhající od května do srpna, bývají zelené, málo šťavnaté, nepříliš kyselé a mívají drsný, pórovitý povrch; časové údaje platí pro severní polokouli.