Neděle, 30. června 2024

Vítězem ve třídění odpadů na jihu Čech za loňský rok je Vimperk

Vítězem ve třídění odpadů na jihu Čech za loňský rok je Vimperk

Odpady na jihu Čech nejlépe třídí obyvatelé Vimperka. Získal titul Nejlépe třídící město v Jihočeském kraji, protože ve své kategorii v soutěži Jihočeši třídí odpady zvítězil třikrát za sebou. Titul bude mít propůjčený pro roky 2023 - 2025, ale v tomto období se soutěže účastnit nebude. Ocenění za nejvýznamnější počin v oblasti nakládání, třídění a likvidace odpadů v Jihočeském kraji za rok 2023 s finanční odměnou 20.000 získala obec Jedlany na Táborsku. Vesnice má 71 obyvatel a cenu dostala za meziroční zvýšení množství vytříděného odpadu. Dnes to při slavnostním vyhlášení řekli zástupci Jihočeského kraje a společnosti EKO-KOM, která soutěž pořádá.

,,Když jsme začínali s tříděním, tak se nám podařilo Vimperáky doslova zblbnout do třídění, my jsme jim poskytli servis, podmínky, a to myslím je to hlavní, proč se dostaneme na tu úroveň, kde jsme," uvedl Josef Kotál, vedoucí městského odboru životního prostředí, který převzal cenu. Vimperk vyhrával soutěž Jihočeši třídí odpady v kategorii nad 7000 obyvatel několik let po sobě.

Soutěže EKO-KOMu se loni zúčastnilo 596 jihočeských obcí, městysů a měst. Výsledky se vypočítávají ze čtvrtletních výkazů o celkovém množství a druzích vytříděných odpadů, plastu, papíru, skla a kovů, které se přepočítávají na jednoho obyvatele. Další plusové body pak soutěžící obce dostávaly v doplňkovém hodnocení za sběr nápojových kartonů a za sběr kovů.

Sedmnáctý ročník soutěže Jihočeši třídí odpady 2023 je rozdělený do čtyř kategorií podle počtu obyvatel. Mezi obcemi do 499 obyvatel se na prvním místě umístily Nevězice. Od 500 do 1999 obyvatel byl první Vacov. Ve třetí kategorii od 2000 do 7000 obyvatel zvítězila Volyně. V kategorii největších jihočeských měst nad 7000 obyvatel byla první Třeboň.

Jihočeský kraj se ve třídění odpadu v porovnání s ostatními regiony umístil na 11. místě, Jihočeši vytřídili 61,7 kilogramu odpadu na obyvatele.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů