Pondělí, 1. července 2024

Ve Městě Touškov sdílejí elektromobily. Průkopnický projekt míří do prestižní soutěže platformy OBEC 2030

Ve Městě Touškov sdílejí elektromobily. Průkopnický projekt míří do prestižní soutěže platformy OBEC 2030

Je proto nasnadě, že se Město Touškov s tak přínosným a ojedinělým řešením na poli udržitelné dopravy zapojilo do prestižní soutěže platformy OBEC 2030. Tu vyhlašuje Sdružení místních samospráv ČR a její čtvrtý ročník je v plném proudu. Obce mohou své projekty přihlásit jednoduše online až do 1. srpna 2024.

Přijít k automobilu, odemknout jej přes mobilní aplikaci, objet vše potřebné a poté nechat vůz k dispozici pro dalšího řidiče. Město Touškov ukázalo, že tento koncept dobře známý z lidnatých měst může fungovat i v malé obci. Myšlenka sdílet vozidla s občany vzešla z potřeby efektivnějšího využití vozového parku. Obec se proto spojila s komerčními dodavateli i automobilkou a společně vyvinuli potřebnou technologii. S náklady na pořízení tří elektromobilů a dobíjecí stanice pak pomohla i dotace z SFŽP v rámci Národního plánu obnovy.

,,Hlavní důvod pro podporu našeho řešení je jednoznačný: ekonomická racionalita. Nevyužitá obecní auta najdou další smysl své existence a jejich provoz bude při plánovaném dobíjení výhradně vlastní elektřinou na pětině toho, co bychom zaplatili za spalovací motor," říká starostka Města Touškov Kateřina Duchková. Neméně zásadní je také ekologický aspekt sdílení vozidel v podobě redukce emisí.

Na přihlášky čeká 10 kategorií, na vítěze 11 cen

Právě podobné novátorské projekty jednoznačně patří do soutěže platformy OBEC 2030 o nejatraktivnější řešení v oblastech soběstačné energetiky, prvků smart village a environmentální odpovědnosti. Pro obce jde o jedinečnou šanci představit své inovativní počiny nejen odborné porotě, ale také obcím po celé ČR. Registrace na webu https://obec2030.cz/soutez je opravdu uživatelsky vstřícná. Nezabere více než 10 minut a je zcela zdarma. Stačí vyplnit jednoduchý formulář, vložit fotografie, přidat stručný popis a je hotovo.

,,Nerozhoduje přitom velikost projektu, ale jeho nápaditost, provedení a přínos životnímu prostředí i obci jako takové. Letos jsme rozšířili a zároveň specifikovali soutěžní kategorie, aby obce jasně viděly, v jaké oblasti mohou své projekty přihlašovat. Novinkou jsou dřevostavby, které považujeme za důležitý prvek z hlediska udržitelného rozvoje venkova," říká Eliška Olšáková, předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR.

Vedle dřevostaveb mohou letos obce a města (s výjimkou krajských měst, kde mohou soutěžit městské části) přihlásit projekty v deseti kategoriích, například z oblasti energetické soběstačnosti, obnovitelných zdrojů energie, podpory biodiverzity, digitalizace nebo odpadového hospodářství. Musí přitom jít o lokální projekty, na jejichž realizaci se obec přímo podílela. Hodnotit je bude odborná porota složená ze zástupců SMS ČR a partnerů. Všichni účastníci soutěže budou moci hlasovat o pořadí mezi finalisty. Na jedenáct vítězných projektů pak čekají hodnotné ceny, které budou slavnostně předány v rámci říjnové Celostátní konference SMS ČR.

Šárka Kuželová, tisková mluvčí SMS ČR, kuzelova@smscr.cz, +420 602 468 882

O Sdružení místních samospráv ČR
Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje cca 2 500 obcí a měst v ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů