Neděle, 8. září 2024

MŽP finančně podpoří obce při likvidaci černých skládek

MŽP finančně podpoří obce při likvidaci černých skládek

Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo pro obce 50 milionů korun na pomoc s likvidací černých skládek, které představují riziko pro životní prostředí. Žádosti o dotace mohou obce podávat od poloviny července do konce letošního roku a projekty musí realizovat do roku 2027. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

"Ministerstvo dlouhodobě finančně podporuje odstraňování zejména starých ekologických zátěží a skládek, a to za využití evropských zdrojů. Za posledních deset let jsme takto pomohli se sanací 62 starých kontaminovaných lokalit na ploše přesahující 580 hektarů. Nyní podruhé za sebou vyhlašujeme výzvu zaměřenou na nelegální černé skládky," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Parametry výzvy financované ze zdrojů Státního fondu životního prostředí jsou podle něj nastaveny tak, aby pomohly co největšímu počtu obcí. Dotace pomohou radnicím s odvozem hromad odpadků, starého oblečení, nábytku či pneumatik. Peníze ale nelze použít na nelegální skládky stavebního a demoličního odpadu nebo kontaminované zeminy.

"Oproti předchozí výzvě jsme vyšli vstříc žadatelům a zvedli podporu na jeden projekt až na jeden milion korun, přičemž na projekt mohou získat 90 procent způsobilých výdajů. Výzvu jsme rozšířili tak, aby z ní mohly čerpat nejen obce s rozšířenou působností, ale i obce poskytující součinnost při odklízení odpadu vlastníkům pozemků, na kterých se nepovolená skládka nachází," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Podrobnosti o aktuální dotaci jsou na webu Národního programu Životní prostředí.

Černé skládky jsou často na odlehlých místech, zpravidla se rychle rozrůstají a původce odpadu nelze většinou zjistit. Tyto nelegální skládky zatěžují životní prostředí, protože odpad mnohdy obsahuje nebezpečné materiály, které mohou kontaminovat ekosystémy a ohrožovat zdraví lidí a zvířat v okolí. Navíc přispívají k šíření škůdců a mohou způsobit požáry. Do boje s černými skládkami se zapojují například i dobrovolníci po celé republice v akci Ukliďme Česko.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů